Menü

Vitaminpótlás hatékonyabban

A vitaminpótlás fontosságát, betegségek megelőzésében játszott kiemelkedő szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ám a megfelelő vitaminbevitelnek két nagy akadálya is lehet.

Egyrészt, hogy a mai élelmiszerekkel szinte lehetetlen a szervezet vitaminszükségletének kielégítése, másrészt pedig a vitaminok felszívódása és hasznosulása sem teljesen egyértelmű folyamat.

Természetes úton ma már nagyon nehéz pótolni a szervezetünk számára szükséges vitaminokat, mivel élelmiszereink csak igen kismértékben tartalmazzák azokat. Ám a gyógyszeripar elhalmoz minket „mesterséges formába öntött” vitaminok tömkelegével, nem győzünk választani, és laikusként azt sem értjük, hogy miért olyan drága egy egyszerű C-vitamin például. Az üzleti oldalon kívül erre van más magyarázat is. Önmagában véve a C-vitamin vegyülete, annak előállítása nem egy költséges folyamat, ám a hatóanyag felszívódásának hatékonysága már jóval bonyolultabb tényező.

Hiába szedjük ugyanis az ajánlott napi mennyiséget a vitaminokból, ha ezek megfelelő felszívódása nem biztosított, nem érünk vele semmit. Ezért alkalmaznak a vitaminok előállításánál, különböző segédanyagokat, melyek a vitaminok hatékonyabb beépülését, felszívódását segítik.

A C-vitamin előállításánál ezért is jelent forradalmi áttörést a liposzómális technológia. Ezzel a módszerrel előállított C-vitamint ugyanis természetes foszfolipid réteg védi, amely így sérülés és veszteség nélkül jut el az emésztőszervekig. Ilyen módon biztosított a nagymértékű hasznosulása is, mivel a bevitt hatóanyag jelentős (szinte teljes) mennyisége eljut a véráramig illetve a sejtekhez.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.