Együnk lenmagot!
- Dátum: 2014.11.09., 20:07
- lenmag, lenmag hatása a szervezetre, lenmag jótékony hatásai, mire jó a lenmag
A modern táplálkozás szerves építőeleme a lenmag, amelyet igyekezzünk a napi étrendünkbe beilleszteni.
A lenmag a szezámmaghoz hasonló méretű, viszont a színe sokkal sötétebb, az aranybarnától egészen a sötétbarnáig többfélét találunk, fajtától függően. Kissé diós, jellegzetes ízű mag, amely rendkívül egészséges.
Érdemes naponta egy, de inkább két evőkanálnyit fogyasztani belőle – nyersen, vagy őrölve. Ez a mennyiség fedezi a napi szükségletünket Omega 3 és 6 zsírsavakból. A lenmag ugyanis a legjobb növényi forrása ezeknek az esszenciális zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, de jobbára csak különböző táplálékokból tudunk hozzájuk jutni.
A lenmag – elsősorban magas Omega 3 és 6 tartalma miatt – jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, ugyanakkor a vércukorszintre és a koleszterinre is.
A túlsúlyosok, elhízottak számára a lenmag fogyasztása gyakorlatilag kötelező. A szervezetet ugyanis arra ösztönzi, hogy még több zsírt égessen el és abból energiához jusson. Ráadásul magas rosttartalma fokozza az emésztési folyamatokat, jó a székrekedés ellen és a különböző gyomorbántalmakra is hasznos, megszünteti a gyulladást.
A kutatások azt bizonyítják, az autoimmun betegségek, valamint a rákos elváltozások megelőzésében is szerepet játszik.
Érdemes beiktatnia vegetáriánus, a paleo, vagy a lisztérzékenyek étrendjébe is, hiszen nagyszerű fehérje forrás. Akár a tojást is helyettesíthetjük vele. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy evőkanál lenmagot összekeverni három evőkanál langyos vízzel. Néhány perces pihentetés után egy masszát kapunk, amit bármibe felhasználhatunk tojás helyett.
Az egyetlen negatívuma a lenmagnak, hogy igen magas a kalória tartalma, viszont vitaminokban gazdag – főleg B-vitaminban, de sok benne a kálium, a foszfor, a magnézium, a kén, a vas, vagy a cink is.
Az emberiség nagyon régóta használja, a kutatások azt bizonyítják, már a ie. XIV. században termelte és fogyasztotta az emberiség, sőt az ókori görögök gyógyszerként tekintettek rá.
Egyébként jó hatással van a bőrre, a pattanásokra, a csontok egészségére is, sőt a légutakat is tisztítja, a hörghurut egyik legjobb ellenszere.
Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, müzlibe, zabpehelybe, joghurtba, nyers salátába is tehetjük, vagy kávédarálóban megőrölve süteményekhez, tésztákhoz adagolhatjuk hozzá.
Fotó:
pixabay.com
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.