Menü

Hogy lehetünk hatékonyak a köszvénnyel szemben?

A köszvény fájdalmas betegség, de nem csak emiatt kellemetlen. Ha nem figyelünk oda, nem tudjuk, mi okozza a tünetek súlyosbodását.

Ellenben, ha odafigyelnünk táplálkozásunkra, megakadályozhatjuk a fájdalmas és káros rohamokat.

A köszvény egy ízületi betegség, amelyet a szervezetünkben felhalmozódó húgysav okoz. A felgyülemlett húgysav kicsapódik az ízületeknél, amely komoly fájdalmakat tud okozni. A helyzet bonyolultságát az okozza, hogy húgysavszintet több minden is megemelheti.

A köszvény közhelyszótárában az szerepel, hogy nem szabad húst enni, ami elég felszínes ismeret. A betegséget kicsit részletesebben ismerők megemlítik a belsőségeket is, de ez még mindig nem elegendő információ ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljük a fájdalmas és káros rohamokat.

A húgysav felhalmozódásának fő oka a purin, amelyet minden fehérjetartalmú ételben megtalálunk. A legkockázatosabb ételek közé tartoznak a belsőségek, például a máj, de a spenót és bizonyos halak, illetve más tengeri étkek is károsak a köszvényes embernek. Az alkohol szintén hozzájárulhat a betegség elmélyüléséhez, nemcsak a tüneteket erősítheti, hanem a vízelvonás miatt elő is idézhetik azokat a húgysavszint megnövelése útján. A cukros italok fogyasztása szintén nem ajánlott.

A köszvényes rohamokat gyógyszerek és más gyógykészítmények is előidézhetik, ezekkel kapcsolatban érdemes szakorvoshoz fordulni tanácsért.

A purintartalmú ételek bevitelének csökkentésével és az alkoholfogyasztás minimalizálásával, valamint a rendszeres testmozgással, mellette elegendő folyadékbevitellel sokat tehetünk azért, hogy húgysav szintünk normális érték alatt maradjon.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.