Menü

Miért egészséges a forralt bor?

Ismét itt van a forralt bor szezon, amikor mind a karácsonyi vásárokban, mind otthon szívesen eliszogatunk egy pohárka finom fűszeres forralt bort. Azt tudjuk, hogy meghűlés, nátha esetén jót tesz a forralt bor, de azt is tudjuk, hogy miért?

A forralt borhoz szokásosan adott fűszerek melegítő hatással bírnak a szervezetünkre. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a forró ital segít a testünk (és lelkünk J) felmelegítésében, hanem a fűszerek is segítenek a hőháztartásunkat szinten tartani és javítani. Ezen kívül még sok más jótékony hatása is van ezeknek a fűszereknek, nézzük a felsorolást:

  • a fahéj segít a koleszterinszint, a vércukorszint és a vérnyomásszint csökkentésében
  • a szegfűszeg segít a légúti panaszok legyőzésében, és kiváló baktériumölő hatású
  • a szegfűbors fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású
  • a szerecsendió stresszoldó és köhögéscsillapítóként is funkcionál
  • a kardamom szintén kiváló köhögéscsillapító
  • a vanília jobb kedvre derít, és segíti a nyugodt alvást
  • a gyömbér immunerősítő, lázcsökkentő, gyulladáscsökkentő, ráadásul már önmagában is kiváló ellenszere a megfázásnak
  • a méz kiváló gyógymód a felső légutak hurutos betegségei ellen
  • a csillagánizs kiváló ellenszere az influenzának, és immunerősítő hatású

Ez a lista igencsak hosszúnak tűnhet, és az bizonyos, hogy ha boltban kapható fűszerkeveréket használnak, akkor közel sem érnek el vele olyan fantasztikus gyógyhatást, ráadásul ezek töredéke sem lesz benne megtalálható. Érdemes inkább egyedileg kísérletezni a fűszerezéssel, mert egészségesebb, és nem utolsó sorban finomabb italt tudunk így készíteni. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.