Miért egészséges a forralt bor?
- Dátum: 2014.12.18., 21:13
- alvás, bor, fájdalomcsillapítás, felső légutak, forralt bor, fűszerek, gyulladácsökkentés, immunerősítő, immunrendszer, influenza, koleszterinszint, köhögéscsillapítás, lázcsökkentés, megfázás, meghűlés, nátha, stresszoldás, tél, téli időszak, vércukorszint, vérnyomás
Ismét itt van a forralt bor szezon, amikor mind a karácsonyi vásárokban, mind otthon szívesen eliszogatunk egy pohárka finom fűszeres forralt bort. Azt tudjuk, hogy meghűlés, nátha esetén jót tesz a forralt bor, de azt is tudjuk, hogy miért?
A forralt borhoz szokásosan adott fűszerek melegítő hatással bírnak a szervezetünkre. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a forró ital segít a testünk (és lelkünk J) felmelegítésében, hanem a fűszerek is segítenek a hőháztartásunkat szinten tartani és javítani. Ezen kívül még sok más jótékony hatása is van ezeknek a fűszereknek, nézzük a felsorolást:
- a fahéj segít a koleszterinszint, a vércukorszint és a vérnyomásszint csökkentésében
- a szegfűszeg segít a légúti panaszok legyőzésében, és kiváló baktériumölő hatású
- a szegfűbors fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású
- a szerecsendió stresszoldó és köhögéscsillapítóként is funkcionál
- a kardamom szintén kiváló köhögéscsillapító
- a vanília jobb kedvre derít, és segíti a nyugodt alvást
- a gyömbér immunerősítő, lázcsökkentő, gyulladáscsökkentő, ráadásul már önmagában is kiváló ellenszere a megfázásnak
- a méz kiváló gyógymód a felső légutak hurutos betegségei ellen
- a csillagánizs kiváló ellenszere az influenzának, és immunerősítő hatású
Ez a lista igencsak hosszúnak tűnhet, és az bizonyos, hogy ha boltban kapható fűszerkeveréket használnak, akkor közel sem érnek el vele olyan fantasztikus gyógyhatást, ráadásul ezek töredéke sem lesz benne megtalálható. Érdemes inkább egyedileg kísérletezni a fűszerezéssel, mert egészségesebb, és nem utolsó sorban finomabb italt tudunk így készíteni.
Fotó:
pixabay.com
Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?
Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?
Lúgosító ételek nyomában
Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.
Ínycsiklandozó diétás lasagne
Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!
Népszerű adventi édességünk a grillázs
A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.
Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?
Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?