Menü

Az újévi fogadalmak lelki háttere

Az újévi fogalmak a kedves szokások közé tartoznak, és sokkal több értelmük van, mint azt gondolnánk. Miért lehetnek fontosak, milyen kedvező pszichológiai és életvezetési hatásuk van?

„Új év, új élet” – szokták mondani, és van ebben egy kis igazság. Noha sokak szerint egyik nap olyan, mint a másik, azért fontos, hogy meghatározzunk időszakokat az életünkben. Ezt segíti egy-egy naptári év kijelölése is, amely a Föld forgásához igazodik. Sok minden változik az alatt, mire egyszer körbejár a bolygónk. Ha nehéz időszak van mögöttünk, akkor tudunk benne hinni, hogy az év végével együtt elengedjük a nehézségeket is, és majd a következő év jobb eseményekkel teli lesz a számunkra.

„A következő év az én évem lesz!” – sokan mondják ezt szilveszterkor, és jól teszik. Ezek a pozitív gondolatok ugyanis tényleg segítenek abban, hogy ez meg is valósuljon. Néhány spirituális nézet szerint mi írjuk a saját sorsunkat, azaz a gondolataink teremtő erejének segítségével saját magunk vetítjük előre a ránk váró életeseményeket, legyen szó akár pozitív, akár negatív dolgokról. Ha így van, akkor főleg jó dolog, ha képesek vagyunk új lapot kezdeni azzal, hogy új év köszönt ránk.

Sokan fogadalmakat tesznek ilyenkor, és ez tényleg bármilyen kedvező változáshoz kiváló lehetőség, legyen szó akár költözésről, dohányzás abbahagyásáról, munkahely- vagy nézőpontváltásról, stb. Az év lezárásával és az újév indulásával az emberek ilyenkor lendületet kapnak ahhoz, hogy számukra pozitív módon megváltoztassák az életüket. Év közben ez talán nem sikerülne, mert hiányzik az a fajta motiváló erő, hogy valóban egy új időszak, szinte új időszámítás kezdődik. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor mások is fogadalmakat tesznek, ezek a dolgok pedig jó kapaszkodót jelentenek az újrakezdéshez, vagy az irányváltáshoz. És ugyebár ilyenkor csak pozitív dolgokat szoktunk megfogadni, a fogadalmak tehát csak jót jelenthetnek…

Ha a megfogadott változás számunkra nehéz, akkor könnyebb visszanyúlni a szilveszteri gondolatokhoz, miszerint „év elején megfogadtam, be kell tartanom, különben kedvezőtlen lesz az egész évem!” Amennyiben ilyenfajta kedvező dolgokra koncentrálunk év elején, és listát állítunk össze azokból, amiken változtatni szeretnénk a jövőre nézve, az segíthet az életünk rendezésében, a változtatnivalók tisztázásában, az életünk jobb irányba fordításában, legyen szó akár kicsi, akár nagy dolgokról.

Tehát újévi fogadalmakra fel, Te mit kívánsz és mit változtatsz meg jövőre…? 

Fotó:
pixabay.com

A válások 11 leggyakoribb oka

Amikor a várva várt és oly sokáig tervezett nagy napon kimondjuk a boldogító igent, még valóban komolyan gondoljuk a „holtomiglan-holtodiglan”-t és az „egészségben-betegségben”-t. De mi történik ezután? Miért felejtjük el mire vállalkoztunk?

Mit jelent a hipomániás epizód?

Pár napostól akár hónapokig tartó állapot, melynek során a beteg igen beszédes, feldobott vagy éppen ingerlékeny, s amely jól elválik normális, nem depressziós állapotától.

Praktikák halogatás ellen

Az egyetemi időszak izgalmas próbatételt jelent a saját időgazdálkodásunk szempontjából, mivel az életünk ez alatt a pár év alatt a legkevésbé strukturált: az óráink egy részéről eldönthetjük, hogy látogatjuk-e őket vagy sem, a feladataink elvégzését szabadon osztjuk be, a maradék időt pedig az általunk választott egyéb programok töltik ki.

Az internetfüggőség tünetei és következményei

Az internetfüggők rosszabbul szerepeltek több magatartás-értékelésnél: az addikció mértékében, az érzelmi viselkedésben, a társas kapcsolatokban, a szorongással összefüggő érzelmi problémákban, és a rosszabb pontszámokat összekapcsolták két specifikus agyterület fehérállományának alacsonyabb sűrűségével.

A leghatásosabb gyógymódok szorongás ellen

A félelem rendkívül kellemetlen érzés, mely egy adott problémával vagy nehéz szituációval függ össze. Ha a helyzet megoldódik, a félelem elmúlik.