Menü

Az újévi fogadalmak lelki háttere

Az újévi fogalmak a kedves szokások közé tartoznak, és sokkal több értelmük van, mint azt gondolnánk. Miért lehetnek fontosak, milyen kedvező pszichológiai és életvezetési hatásuk van?

„Új év, új élet” – szokták mondani, és van ebben egy kis igazság. Noha sokak szerint egyik nap olyan, mint a másik, azért fontos, hogy meghatározzunk időszakokat az életünkben. Ezt segíti egy-egy naptári év kijelölése is, amely a Föld forgásához igazodik. Sok minden változik az alatt, mire egyszer körbejár a bolygónk. Ha nehéz időszak van mögöttünk, akkor tudunk benne hinni, hogy az év végével együtt elengedjük a nehézségeket is, és majd a következő év jobb eseményekkel teli lesz a számunkra.

„A következő év az én évem lesz!” – sokan mondják ezt szilveszterkor, és jól teszik. Ezek a pozitív gondolatok ugyanis tényleg segítenek abban, hogy ez meg is valósuljon. Néhány spirituális nézet szerint mi írjuk a saját sorsunkat, azaz a gondolataink teremtő erejének segítségével saját magunk vetítjük előre a ránk váró életeseményeket, legyen szó akár pozitív, akár negatív dolgokról. Ha így van, akkor főleg jó dolog, ha képesek vagyunk új lapot kezdeni azzal, hogy új év köszönt ránk.

Sokan fogadalmakat tesznek ilyenkor, és ez tényleg bármilyen kedvező változáshoz kiváló lehetőség, legyen szó akár költözésről, dohányzás abbahagyásáról, munkahely- vagy nézőpontváltásról, stb. Az év lezárásával és az újév indulásával az emberek ilyenkor lendületet kapnak ahhoz, hogy számukra pozitív módon megváltoztassák az életüket. Év közben ez talán nem sikerülne, mert hiányzik az a fajta motiváló erő, hogy valóban egy új időszak, szinte új időszámítás kezdődik. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor mások is fogadalmakat tesznek, ezek a dolgok pedig jó kapaszkodót jelentenek az újrakezdéshez, vagy az irányváltáshoz. És ugyebár ilyenkor csak pozitív dolgokat szoktunk megfogadni, a fogadalmak tehát csak jót jelenthetnek…

Ha a megfogadott változás számunkra nehéz, akkor könnyebb visszanyúlni a szilveszteri gondolatokhoz, miszerint „év elején megfogadtam, be kell tartanom, különben kedvezőtlen lesz az egész évem!” Amennyiben ilyenfajta kedvező dolgokra koncentrálunk év elején, és listát állítunk össze azokból, amiken változtatni szeretnénk a jövőre nézve, az segíthet az életünk rendezésében, a változtatnivalók tisztázásában, az életünk jobb irányba fordításában, legyen szó akár kicsi, akár nagy dolgokról.

Tehát újévi fogadalmakra fel, Te mit kívánsz és mit változtatsz meg jövőre…? 

Fotó:
pixabay.com

Önerősítés felsőfokon

Az önsegítő technikák működési mechanizmusa nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Hatékonyabb gyakorlat lehet, ha leírjuk mindazon dolgokat, melyek fontosak, értékesek számunkra: pl. család, karrier – ez kevésbé függ az önbecsülésünktől.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Boltkór – napjaink legnagyobb függősége?

Felárazás utáni leárazás, kettő fizet hármat vihet, kamu vásárlási kedvezmények. „Black Friday”: átverés, vagy kihagyhatatlan akciók?

Az alkohol lélekre gyakorolt hatásai

Ha a sörözés, borozás rendszeres, egy idő után visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, méghozzá nem csupán a testi-lelki egészséget tekintve, de a családi, társadalmi kapcsolatokat is rombolóan. Akkor, ha valaki a mértéket nem tartja, és emellett az étkezésre sem fordít gondot, annál az ital romboló hatása még gyorsabban érvényesül.

Érzelem ruhák iránt? Lehetséges!

Az álom esküvői ruha, az „első látásra szerelem”-felső, az „utálom”-pulcsi, és a többi igencsak heves reakciót kapó ruhadarab nagyon is létező dolgok. Meg is mutatjuk, miért, és hányféleképpen tudunk érzelmi kapcsolatot kialakítani ezekkel a használati cikkekkel.