Menü

Váltson természetes kozmetikumokra, tisztálkodószerekre!

Tudta, hogy a legtöbb kozmetikum alapja a kőolaj-hulladék? És hogy még mindig biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mint magunkra kenni, mert az emésztőrendszerünk még mindig könnyebben tudja azokat megszűrni, mint a bőrünk, amelyen keresztül kétszer annyi káros anyag tud felszívódni?

Ezek az információk Antal Vali „Hétköznapi mérgeink” című előadásán hangzottak el. Igen elrettentő ismeretekkel lettünk gazdagabbak, miszerint a legtöbb kozmetikai termékhez, tisztálkodószerekhez felhasznált szintetikus vegyületnek semmilyen hatásvizsgálata nincs, pedig sok közülük mérgező, rákkeltő, és tönkreteszi a bőr természetes védőrétegét – melynek révén később még több krémet, kozmetikumot kell használnunk. Az is egy elterjedt tévhit, hogy a bőr természetes PH-ja 5.5 – a valóságban 6.8 – 7.1 közötti a természetes érték a reklámozott 5.5-ös pedig már az egészséges bőr PH érték legalsó határa, gyakorlatilag a bőrrák előszobája. De hogy miért is tudott ez a hiedelem elterjedni? Azért, mert a kozmetikumok árának legnagyobb részét a reklám- és marketing költségek teszik ki, ehhez képest a hatóanyagok bekerülési költsége teljesen jelentéktelen, a tégely és a csomagolás jóval többe kerül. Nyilván ezt úgy lehet elérni, hogy finoman szólva sem a legjobb alapanyagokból készülnek ezek a kozmetikumok. Sajnos hosszú távon többet ártanak, mint használnak.

Ezért érdemes természetes készítményekre váltani, amik szerencsére már egyre inkább elterjednek hazánkban is. Ezen a fentieket olvasva talán nem lepődünk meg… Ha vigyázni szeretnénk magunkra és családtagjainkra, akkor fontos a tudatos vásárlás, nemcsak az élelmiszerek tekintetében. De a kozmetikai piacra is érvényes az az alapelv, hogy nem minden természetes és bio, ami annak látszik… Itt még az is nehezíti a dolgunkat, hogy a legtöbbre nincsenek is ráírva magyarul az összetevők. Ezért érdemes olyan terméket választani, amely a saját nyelvünkön is meg meri velünk osztani a készítmény tartalmát. A következő linken pedig keresgélhet az összetevők között, és megtudhatja, hogy az adott alapanyag mennyire káros: http://antalvali.com/hatoanyagkereso

Manapság a természetes kozmetikumok piaca egyre szélesebb: találhatunk közöttük testápolásra, dezodorálásra, vagy bármilyen egyéb funkcióra alkalmas termékeket. A kísérletező kedvűek házilag is előállíthatják ezeket, egyre több ilyen receptre bukkanhatunk a különböző erre szakosodott oldalakon, blogokban. Sokak elkészítése nem is bonyolult, érdemes vele próbálkozni. 

Fotó:
pixabay.com

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnánk. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Ha magas a koleszterinszint…

Mindig azt hittem az elhízott embereknek mutat magas koleszterinszintet a vérképe, míg a vékony, szálkás, sportoló férjem véreredményét meg nem láttam. A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

A fényes haj titka

A szépségápolás során a bőr mellett a haj kapja a legnagyobb szerepet. A kezelése során a termékek mellett a használati módra is érdemes odafigyelni.