Menü

Váltson természetes kozmetikumokra, tisztálkodószerekre!

Tudta, hogy a legtöbb kozmetikum alapja a kőolaj-hulladék? És hogy még mindig biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mint magunkra kenni, mert az emésztőrendszerünk még mindig könnyebben tudja azokat megszűrni, mint a bőrünk, amelyen keresztül kétszer annyi káros anyag tud felszívódni?

Ezek az információk Antal Vali „Hétköznapi mérgeink” című előadásán hangzottak el. Igen elrettentő ismeretekkel lettünk gazdagabbak, miszerint a legtöbb kozmetikai termékhez, tisztálkodószerekhez felhasznált szintetikus vegyületnek semmilyen hatásvizsgálata nincs, pedig sok közülük mérgező, rákkeltő, és tönkreteszi a bőr természetes védőrétegét – melynek révén később még több krémet, kozmetikumot kell használnunk. Az is egy elterjedt tévhit, hogy a bőr természetes PH-ja 5.5 – a valóságban 6.8 – 7.1 közötti a természetes érték a reklámozott 5.5-ös pedig már az egészséges bőr PH érték legalsó határa, gyakorlatilag a bőrrák előszobája. De hogy miért is tudott ez a hiedelem elterjedni? Azért, mert a kozmetikumok árának legnagyobb részét a reklám- és marketing költségek teszik ki, ehhez képest a hatóanyagok bekerülési költsége teljesen jelentéktelen, a tégely és a csomagolás jóval többe kerül. Nyilván ezt úgy lehet elérni, hogy finoman szólva sem a legjobb alapanyagokból készülnek ezek a kozmetikumok. Sajnos hosszú távon többet ártanak, mint használnak.

Ezért érdemes természetes készítményekre váltani, amik szerencsére már egyre inkább elterjednek hazánkban is. Ezen a fentieket olvasva talán nem lepődünk meg… Ha vigyázni szeretnénk magunkra és családtagjainkra, akkor fontos a tudatos vásárlás, nemcsak az élelmiszerek tekintetében. De a kozmetikai piacra is érvényes az az alapelv, hogy nem minden természetes és bio, ami annak látszik… Itt még az is nehezíti a dolgunkat, hogy a legtöbbre nincsenek is ráírva magyarul az összetevők. Ezért érdemes olyan terméket választani, amely a saját nyelvünkön is meg meri velünk osztani a készítmény tartalmát. A következő linken pedig keresgélhet az összetevők között, és megtudhatja, hogy az adott alapanyag mennyire káros: http://antalvali.com/hatoanyagkereso

Manapság a természetes kozmetikumok piaca egyre szélesebb: találhatunk közöttük testápolásra, dezodorálásra, vagy bármilyen egyéb funkcióra alkalmas termékeket. A kísérletező kedvűek házilag is előállíthatják ezeket, egyre több ilyen receptre bukkanhatunk a különböző erre szakosodott oldalakon, blogokban. Sokak elkészítése nem is bonyolult, érdemes vele próbálkozni. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes haj emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. Néha azonban igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.

Pakolások zsíros hajra

A hamar zsírosodó haj sokak életét megkeseríti. Itt vannak azok a praktikák, amik segíthetnek, hogy hajad tovább őrizze szépségét.

Az alacsony ösztrogénszint jelei

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormonunk, melynek megfelelő mennyisége elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez.

Az alkohol lélekre gyakorolt hatásai

Ha a sörözés, borozás rendszeres, egy idő után visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, méghozzá nem csupán a testi-lelki egészséget tekintve, de a családi, társadalmi kapcsolatokat is rombolóan. Akkor, ha valaki a mértéket nem tartja, és emellett az étkezésre sem fordít gondot, annál az ital romboló hatása még gyorsabban érvényesül.