Éjjel is ehet, csak nem mindegy mit
A legújabb kutatások szerint este, sőt éjszaka is ehetünk, ettől még nem leszünk hízékonyabbak és nem élünk egészségtelenül. Persze egyáltalán nem mindegy, mit és mennyit.
A délután hat, vagy az este nyolc óra utáni evés tilalmát valószínűleg nem véletlenül, hasraütésszerűen találták ki. Ennek a szabálynak a legfőbb kiindulópontja az, hogy az ember este általában hajlamos többet enni és egészségtelenül táplálkozni, gondoljunk csak a televízió előtti nassolásra. Az ilyen magatartás negatív hatását az hatványozza, hogy alvás alatt a szervezet csökkentett üzemmódban dolgozik, a túlzott bevitel tehát nem igazán tesz jót.
A késő délutáni, esti időpontokat azonban rögtön el is felejthetjük akkor, ha képesek vagyunk betartani bizonyos szabályokat. A táplálkozási szakemberek az ebédet követően, délután nassolást (persze egészséges nassolást például egy kis zöldséggel, gyümölccsel, valamilyen teljes kiőrlésű termékkel, vagy joghurttal) javasolnak, s akkor biztosan nem leszünk este farkaséhesek.
Este mindenképpen figyeljünk oda a mennyiségre (az ember hajlamos túlenni magát), fogyasszunk több folyadékot és ne együnk unalomból, megszokásból, vagy hobbiból (mondjuk a tévé, vagy egy könyv előtt).
Vacsorára mindenképpen a könnyű étkek ajánlatosak, ha zöldség, gyümölcs nem elég, ehetünk tojást, vagy sajtot is. Minél közelebb vagyunk a lefekvéshez, annál inkább igyekezzünk csökkenteni a szénhidrát mennyiséget és a kalóriabevitelt.
Fotó:
pixabay.com
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!