Menü

A dohányfüst kizárva

Érdekesség, hogy tüdőnk mindenkori állapota nincs akkora egészségügyi központban, mint más egyéb szerveink problémái, bajai, gyakori betegségei. Pedig a tüdővel is illik vigyázni.

A tüdőgyulladás komolyságát, lehetséges szövődményeit mindenki ismeri, akár találkozott már vele, akár nem. Ugyanakkor a betegség idejében elcsípve különösebb bonyodalom nélkül gyógyítható.

Vannak azonban olyan problémák, amelyek sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem orvosolhatóak. Itt van például a COPD, amely az esetek többségében krónikus. A COPD nem más, mint tüdőszövet károsodása, a légutak beszűkülése. Kialakulásának fő okai között van a dohányzás, de szennyezett levegő is okozhatja. A káros anyagok miatt a hörgők nyálkahártyája megduzzad. A tünetek elég kellemetlenek: köhögés, légszomj, nehézlégzés, váladék és köpetképződés. Ezek a tünetek az esetek többségében enyhén indulnak, azonban fokozatosan súlyosbodnak. Elérhetik azt a szintet, hogy a beteget komolyan akadályozzák a mindennapi életben, munkában.

A szakemberek emiatt azt tanácsolják, hogy gyanú esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert a tüneteket több módszerrel is lehet csökkenteni, illetve a betegséget valamelyest kordában tartani.

Vannak gyógyszerek, különböző kitapasztalt kezelések, de a dohányzást mindenképpen el kell hagyni, mert a füst nemcsak kiváltó ok, hanem olyan tényező, amelynek kulcsszerepe van a COPD-s betegek állapotromlásában.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.