Menü

Nyakunkon a járvány

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint a közelmúltban megháromszorozódott azok száma, akik influenzagyanús tünetekkel fordultak orvoshoz. Nyakunkon a járvány, érdemes odafigyelni néhány dologra.

„Az elmúlt héten 47.600 fő fordult háziorvosához influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent. A leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. A betegektől vett légúti mintákból a legtöbb esetben az Influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt időszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni.” - tette közzé az ÁNTSZ szerdai jelentésében.

Mindez azt jelenti, hogy a nem betegeknek fokozottan óvatosnak kell lenniük, de a fertőzést már elkapóknak is érdemes néhány fontos intelmet figyelembe venniük. Kezdjük az előbbi táborral!

A legfőbb jelszó ilyenkor a „maradj távol”, azaz kerülni kell a zsúfolt helységeket és az emberekkel való érintkezést (kézfogás, puszi). A gyakori szellőztetés mellett érdemes még tovább emelni a kézmosások számát is. Ha erre nincs lehetőség, a kézfertőtlenítő használata is megteszi.

Az, aki elkapta a betegséget, ennek jeleit (láz, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, torokfájás) tapasztalja magán, kezdje el mihamarabb a kúrát. Tanácsos otthon maradni (ezzel mások egészségért is teszünk), és csakis a megfelelő készítményeket használni. Az ÁNTSZ szakemberei is hangsúlyozzák, az antibiotikum nem hat az influenzára, mivel csak a baktérium okozta fertőzések ellen védhet, a vírusos megbetegedések (mint az influenza) ellen nem használatos. Az antibiotikumok indokolatlan alkalmazása súlyos problémákat okozhat.

Fotó:
pixabay.com

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!