Menü

Nyakunkon a járvány

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint a közelmúltban megháromszorozódott azok száma, akik influenzagyanús tünetekkel fordultak orvoshoz. Nyakunkon a járvány, érdemes odafigyelni néhány dologra.

„Az elmúlt héten 47.600 fő fordult háziorvosához influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent. A leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. A betegektől vett légúti mintákból a legtöbb esetben az Influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt időszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni.” - tette közzé az ÁNTSZ szerdai jelentésében.

Mindez azt jelenti, hogy a nem betegeknek fokozottan óvatosnak kell lenniük, de a fertőzést már elkapóknak is érdemes néhány fontos intelmet figyelembe venniük. Kezdjük az előbbi táborral!

A legfőbb jelszó ilyenkor a „maradj távol”, azaz kerülni kell a zsúfolt helységeket és az emberekkel való érintkezést (kézfogás, puszi). A gyakori szellőztetés mellett érdemes még tovább emelni a kézmosások számát is. Ha erre nincs lehetőség, a kézfertőtlenítő használata is megteszi.

Az, aki elkapta a betegséget, ennek jeleit (láz, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, torokfájás) tapasztalja magán, kezdje el mihamarabb a kúrát. Tanácsos otthon maradni (ezzel mások egészségért is teszünk), és csakis a megfelelő készítményeket használni. Az ÁNTSZ szakemberei is hangsúlyozzák, az antibiotikum nem hat az influenzára, mivel csak a baktérium okozta fertőzések ellen védhet, a vírusos megbetegedések (mint az influenza) ellen nem használatos. Az antibiotikumok indokolatlan alkalmazása súlyos problémákat okozhat.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes haj emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. Néha azonban igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.

Pakolások zsíros hajra

A hamar zsírosodó haj sokak életét megkeseríti. Itt vannak azok a praktikák, amik segíthetnek, hogy hajad tovább őrizze szépségét.

Az alacsony ösztrogénszint jelei

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormonunk, melynek megfelelő mennyisége elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez.

Az alkohol lélekre gyakorolt hatásai

Ha a sörözés, borozás rendszeres, egy idő után visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz, méghozzá nem csupán a testi-lelki egészséget tekintve, de a családi, társadalmi kapcsolatokat is rombolóan. Akkor, ha valaki a mértéket nem tartja, és emellett az étkezésre sem fordít gondot, annál az ital romboló hatása még gyorsabban érvényesül.