Menü

Nyakunkon a járvány

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint a közelmúltban megháromszorozódott azok száma, akik influenzagyanús tünetekkel fordultak orvoshoz. Nyakunkon a járvány, érdemes odafigyelni néhány dologra.

„Az elmúlt héten 47.600 fő fordult háziorvosához influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent. A leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. A betegektől vett légúti mintákból a legtöbb esetben az Influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt időszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni.” - tette közzé az ÁNTSZ szerdai jelentésében.

Mindez azt jelenti, hogy a nem betegeknek fokozottan óvatosnak kell lenniük, de a fertőzést már elkapóknak is érdemes néhány fontos intelmet figyelembe venniük. Kezdjük az előbbi táborral!

A legfőbb jelszó ilyenkor a „maradj távol”, azaz kerülni kell a zsúfolt helységeket és az emberekkel való érintkezést (kézfogás, puszi). A gyakori szellőztetés mellett érdemes még tovább emelni a kézmosások számát is. Ha erre nincs lehetőség, a kézfertőtlenítő használata is megteszi.

Az, aki elkapta a betegséget, ennek jeleit (láz, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, torokfájás) tapasztalja magán, kezdje el mihamarabb a kúrát. Tanácsos otthon maradni (ezzel mások egészségért is teszünk), és csakis a megfelelő készítményeket használni. Az ÁNTSZ szakemberei is hangsúlyozzák, az antibiotikum nem hat az influenzára, mivel csak a baktérium okozta fertőzések ellen védhet, a vírusos megbetegedések (mint az influenza) ellen nem használatos. Az antibiotikumok indokolatlan alkalmazása súlyos problémákat okozhat.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.