Menü

Miért lehet káros a gyümölcslé?

Hát azért, amiért általában a többi dolog: mert túlzásba visszük. Ha túl sok préselt/turmixolt gyümölcslevet fogyasztunk, annak többféle káros hatása is lehet.

A gyümölcslevek, különösen a frissen facsartak jól néznek ki, illatosak, gusztusosak, oltják a szomjat, finomak, mindennek tetejében egészségesnek tekintik őket. Első látásra tehát minden egyben van.

A valóság azonban jóval árnyaltabb. Bebizonyosodott, hogy aki túlzásba viszi a gyümölcslé fogyasztását, annak több negatív hatással kell szembenéznie. Mi a túlzás? Az általános vélemény szerint napi egy pohárnál több, míg mások úgy gondolják, hogy még ennyit sem szabad inni, csak maximum napi egy decilitert. Innentől kezdve az úgynevezett léböjtkúrák elvesztik létjogosultságukat.

Mi a gond? Több minden. Először is ott van az a dolog, hogy a gyümölcs folyékonnyá alakításával számos értékes tápanyag elveszik. Ez nemcsak rontja a gyümölcs értékét, hanem kifejezetten káros lehet az egészségre, elsősorban az immunrendszert tekintve. A vitaminok bevitelében mutatott előny is gyorsan elveszik akkor, ha lé formájában fogyasztjuk a gyümölcsöt. A szeletelés, pépesítés, turmixolás, préselés mind-mind gyengíti a termény értékét és erősíti a hátrányokat.

A gyümölcslevek savas hatása nemcsak az emésztőrendszerben okozhat gondot, hanem a fogakra is káros. Nem beszélve a cukortartalomról. A folyékony gyümölcsben található cukor sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, viszont ha nyersen harapunk bele mondjuk az almába, ez a folyamat sokkal egészségesebben zajlik le.

Fotó:
pixabay.com

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.