Menü

Miért lehet káros a gyümölcslé?

Hát azért, amiért általában a többi dolog: mert túlzásba visszük. Ha túl sok préselt/turmixolt gyümölcslevet fogyasztunk, annak többféle káros hatása is lehet.

A gyümölcslevek, különösen a frissen facsartak jól néznek ki, illatosak, gusztusosak, oltják a szomjat, finomak, mindennek tetejében egészségesnek tekintik őket. Első látásra tehát minden egyben van.

A valóság azonban jóval árnyaltabb. Bebizonyosodott, hogy aki túlzásba viszi a gyümölcslé fogyasztását, annak több negatív hatással kell szembenéznie. Mi a túlzás? Az általános vélemény szerint napi egy pohárnál több, míg mások úgy gondolják, hogy még ennyit sem szabad inni, csak maximum napi egy decilitert. Innentől kezdve az úgynevezett léböjtkúrák elvesztik létjogosultságukat.

Mi a gond? Több minden. Először is ott van az a dolog, hogy a gyümölcs folyékonnyá alakításával számos értékes tápanyag elveszik. Ez nemcsak rontja a gyümölcs értékét, hanem kifejezetten káros lehet az egészségre, elsősorban az immunrendszert tekintve. A vitaminok bevitelében mutatott előny is gyorsan elveszik akkor, ha lé formájában fogyasztjuk a gyümölcsöt. A szeletelés, pépesítés, turmixolás, préselés mind-mind gyengíti a termény értékét és erősíti a hátrányokat.

A gyümölcslevek savas hatása nemcsak az emésztőrendszerben okozhat gondot, hanem a fogakra is káros. Nem beszélve a cukortartalomról. A folyékony gyümölcsben található cukor sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, viszont ha nyersen harapunk bele mondjuk az almába, ez a folyamat sokkal egészségesebben zajlik le.

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.