Menü

Fogaink védelmében

Ha a statisztikákat böngésszük, elég lehangoló a magyar emberek általános fogászati látlelete. A jó hír az, hogy a szakemberek szerint javul a helyzet.

Kezdjük a jó hírrel! A tendenciákra rálátó fogorvosok szerint az emberek Magyarországon is egyre tudatosabbá válnak a különböző fog- és ínybetegségek megelőzésével kapcsolatban. Felnőtt korban persze továbbra is az az általános mentalitás, hogy akkor megyek fogászhoz, ha már fáj, lüktet, vérzik, vagy csúnya. Azaz kivárjuk a bajt, pedig ha nem így tennénk, sok bosszúságot megspórolhatnánk.

Az étkezési szokások sajnos megkövetelik a rendszeres szűrést, ellenőrzést. Az elfogyasztott sok cukor, valamint sós nassolnivaló és savas üdítő kötelezővé teszi a évenkénti minimum egy ellenőrzést. Emellett természetesen nagy szükség van, mondhatni alapvető követelmény, a napi két fogmosás, de a fogselyem használata is erősen ajánlott.

Akad persze olyan, akit nem a nemtörődömség, hanem anyagi okok tartanak távol a rendelőtől, nekik érdemes arra gondolniuk, hogy a baj nem múlik el magától és később még drágább kezelésekhez vezethet. (A szűrések és egyszerűbb beavatkozások ráadásul ingyenesek.)

Az anyagi oldal mellett még fontosabb az egészségügyi. Tudni kell, hogy a fogproblémák más, egyéb gondokat is okozhatnak a szervezetben.

A magyar foghelyzet még nem áll a megfelelő színvonalon, de van fény az alagút végén. Természetesen a legfontosabb a fiatalok „betanítása”, a tudatos szájápolás ugyanis gyermekkorban kezdődik. Ha itt nem sikerül elsajátítani az alapokat, később már nagyon nehéz dolgunk lesz.

Fotó:
Pixabay.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.