Menü

Fogaink védelmében

Ha a statisztikákat böngésszük, elég lehangoló a magyar emberek általános fogászati látlelete. A jó hír az, hogy a szakemberek szerint javul a helyzet.

Kezdjük a jó hírrel! A tendenciákra rálátó fogorvosok szerint az emberek Magyarországon is egyre tudatosabbá válnak a különböző fog- és ínybetegségek megelőzésével kapcsolatban. Felnőtt korban persze továbbra is az az általános mentalitás, hogy akkor megyek fogászhoz, ha már fáj, lüktet, vérzik, vagy csúnya. Azaz kivárjuk a bajt, pedig ha nem így tennénk, sok bosszúságot megspórolhatnánk.

Az étkezési szokások sajnos megkövetelik a rendszeres szűrést, ellenőrzést. Az elfogyasztott sok cukor, valamint sós nassolnivaló és savas üdítő kötelezővé teszi a évenkénti minimum egy ellenőrzést. Emellett természetesen nagy szükség van, mondhatni alapvető követelmény, a napi két fogmosás, de a fogselyem használata is erősen ajánlott.

Akad persze olyan, akit nem a nemtörődömség, hanem anyagi okok tartanak távol a rendelőtől, nekik érdemes arra gondolniuk, hogy a baj nem múlik el magától és később még drágább kezelésekhez vezethet. (A szűrések és egyszerűbb beavatkozások ráadásul ingyenesek.)

Az anyagi oldal mellett még fontosabb az egészségügyi. Tudni kell, hogy a fogproblémák más, egyéb gondokat is okozhatnak a szervezetben.

A magyar foghelyzet még nem áll a megfelelő színvonalon, de van fény az alagút végén. Természetesen a legfontosabb a fiatalok „betanítása”, a tudatos szájápolás ugyanis gyermekkorban kezdődik. Ha itt nem sikerül elsajátítani az alapokat, később már nagyon nehéz dolgunk lesz.

Fotó:
Pixabay.com

A szájvíz használata

A szájvíz alkalmazása ma már egy hétköznapi dolognak számít, míg régen csak akkor használtuk, ha felírta a fogorvos. Miért van ez és valójában mit tartalmaznak?

Andropauza – azaz a férfi változókor

Szinte mindenki tudja, mi az a menopauza, azaz a női változókor, azonban kevesebbet hallani a másik nem képviselőinél szintén természetes andropauzáról.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.