Menü

Rágcsáljon goji bogyót a kicsattanó egészségért

Hallott már a goji bogyóról, más nevén a farkasbogyóról? A hazánkban egyelőre kevésbé ismert gyümölcs rendkívüli hatásokkal rendelkezik. Kiváló rágcsálnivaló lehet, és helyettesítheti az egészségtelen nassolnivalókat, ugyanis kisméretű, szárított formában kapható a bioboltokban, egészséges élelmiszereket árusító üzletekben.

No és hogy milyen csoda-hatásokkal rendelkezik? Immunerősítő hatása különleges, ugyanis ez a második legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs a világon. Ennek ellenére – ismeret hiányában – általában nem szerepel a C-vitamint tartalmazó gyümölcsöket felsoroló listákon. Talán azért, mert nálunk nem őshonos, a kínai orvoslásnak azonban már többezer éve a részét képezi, sőt, bizonyos kínai tartományokban a lakosok kiemelkedően magas életkorát, és meglepően jó egészségi állapotát is a gojinak tulajdonítják.

Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása, mivel sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a bőrt a leégés ellen, és segíti a barnulást. Az A-vitamin tartalom pedig javítja a bőr egészségi állapotát, rugalmasságát, feszességét. Ezzel együtt védi a szemet, mivel annak az egyik legfontosabb vitaminforrása az A-vitamin. Ezen túl olyan további antioxidáns összetevőt is tartalmaz, amely segít az időskori látásromlás megelőzésében, és védi a retinát. A goji bogyó továbbá szembeszáll a szabadgyökökkel, rengeteg antioxidánst és B-vitamint tartalmaz.

Nem csupán szimplán rágcsálva fogyaszthatjuk, hanem felhasználhatjuk nyerssütemények, édességek egészséges ízesítéseként, vagy teaként is, továbbá tehetjük müzlibe és joghurtba is. A különlegességeket árusító üzletekben goji gyümölcslevet is vásárolhatunk. Azzal viszont számolni kell, hogy a goji mind önmagában, mind gyümölcsléként igen magas áron érhető el. 

Fotó:
Pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.