Menü

Rágcsáljon goji bogyót a kicsattanó egészségért

Hallott már a goji bogyóról, más nevén a farkasbogyóról? A hazánkban egyelőre kevésbé ismert gyümölcs rendkívüli hatásokkal rendelkezik. Kiváló rágcsálnivaló lehet, és helyettesítheti az egészségtelen nassolnivalókat, ugyanis kisméretű, szárított formában kapható a bioboltokban, egészséges élelmiszereket árusító üzletekben.

No és hogy milyen csoda-hatásokkal rendelkezik? Immunerősítő hatása különleges, ugyanis ez a második legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs a világon. Ennek ellenére – ismeret hiányában – általában nem szerepel a C-vitamint tartalmazó gyümölcsöket felsoroló listákon. Talán azért, mert nálunk nem őshonos, a kínai orvoslásnak azonban már többezer éve a részét képezi, sőt, bizonyos kínai tartományokban a lakosok kiemelkedően magas életkorát, és meglepően jó egészségi állapotát is a gojinak tulajdonítják.

Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása, mivel sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a bőrt a leégés ellen, és segíti a barnulást. Az A-vitamin tartalom pedig javítja a bőr egészségi állapotát, rugalmasságát, feszességét. Ezzel együtt védi a szemet, mivel annak az egyik legfontosabb vitaminforrása az A-vitamin. Ezen túl olyan további antioxidáns összetevőt is tartalmaz, amely segít az időskori látásromlás megelőzésében, és védi a retinát. A goji bogyó továbbá szembeszáll a szabadgyökökkel, rengeteg antioxidánst és B-vitamint tartalmaz.

Nem csupán szimplán rágcsálva fogyaszthatjuk, hanem felhasználhatjuk nyerssütemények, édességek egészséges ízesítéseként, vagy teaként is, továbbá tehetjük müzlibe és joghurtba is. A különlegességeket árusító üzletekben goji gyümölcslevet is vásárolhatunk. Azzal viszont számolni kell, hogy a goji mind önmagában, mind gyümölcsléként igen magas áron érhető el. 

Fotó:
Pixabay.com

Veszélyes kánikula

Szinte soha nem látott mértékű kánikulai forróság jellemzi napjainkat, ami egy bizonyos pontig a vakáció és a nyár velejárója, ám van egy határ, amikor már veszélyes is lehet. A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hőségben a hőguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Guillain Barre szindróma

A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autoimmun betegség, amely a perifériás, - elsősorban motoros – idegek gyulladásával jár. A Guillan-Barré szindróma során a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket. Ezt olyan tünetek kísérik, mint az izomgyengeség, zsibbadás, hangyamászás-érzés, sőt esetenként akár bénulás is jelentkezhet.

Veszélyes visszatartani a tüsszentést

Mindenki volt már olyan szituációban, hogy nagyon erősen tüsszenteni kellett (volna), de úgy döntöttünk, hogy a körülmények miatt, akárhogyan is legyen, de visszatartjuk?
Most elmondjuk miért nem helyes visszafogni a tüsszentés ingert.