Menü

Korán kezdődhet a csontritkulás

Mi lesz azokkal, akik nem mozognak eleget fiatalon? Elhízás, cukorbetegség? Igen, ezek is előfordulhatnak, ugyanakkor egy másik súlyos problémával is szembe kell nézniük az érintetteknek. Ez pedig a csontritkulás.

Kutatók bebizonyították, hogy az életmód még annál is nagyobb szerepet játszik a csontritkulás kialakulásának kockázatában, mint, ahogyan azt korábban hittük. A legfontosabb időszak a gyerekkor és a kamaszkor, illetve a korai felnőttkor. Ha ezekben az életszakaszokban megvonjuk magunktól a testmozgást, azaz több időt tespedünk a székben, fotelben a televízió, vagy a számítógép előtt, akkor annak komoly következményei lehetnek.

A csontsűrűség, csontjaink szilárdsága ugyanis húszas éveink elejére alakul ki teljesen, és a váz nem lesz elég erős akkor, ha nem dolgoztatjuk. A legfontosabb az ülő tevékenységek időtartamának a csökkentése (a nem kötelező tespedést lehetőleg napi 4-5 óra alá kellene mérsékelni), valamint a fizikai gyakorlatok végzése, azaz a sportolás is nagyon lényeges.

Hiába megfelelő a kalcium és a D-vitamin bevitelünk akkor, ha nem mozgunk hozzá eleget a megfelelő fejlődési szakaszban. Az ülő életmód megváltoztatása ugyanakkor egyáltalán nem könnyű. A modern használati eszközök szinte gúzsba kötik az embert, még a munkáján, iskolai elfoglaltságán kívül is.

Éppen ezért a nevelésben kell tudatosítani a fiatalokra leselkedő veszélyek elleni hatékony fellépés fontosságát.

Fotó:
Pixabay.com

 

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.