Menü

Munkaerőpiac: mit ér a nő, ha szülő

A pozitív változások ellenére a gyerekvállalás még mindig nagyon egyoldalúan terheli meg a nők munkaerő-piaci részvételét, karrierjét.

Meddig maradjak otthon a gyerekkel szülés után? Karrier előtt, vagy közben vállaljak gyereket? Mit tegyek, hogy a gyerekvállalás ne jelentse egyben a karrierem végét? Hogyan térhetek vissza sikeresen a munka világába GYES után? Nos, igen, annak ellenére, hogy egyre több férfi vállal egyre aktívabb szerepet a gyereknevelésben, mégis ezek a dilemmák továbbra is leginkább a nőket érintik.

Fontos lenne, hogy ne külső társadalmi kényszer, norma határozza meg, hogy egy édesanya meddig maradjon otthon gyermekével a szülést követően. Lehet ez hosszabb vagy rövidebb időszak, általánosan nem lehet megállapítani, hogy az adott családnak, gyermeknek, anyának mennyi idő a legmegfelelőbb.

Kimondva, kimondatlanul, a gyerekvállalás rontja a nők munkaerő-piaci lehetőségeit. Fontos tehát, hogy a gyerekvállalásnál erre is figyelmet fordítsunk, és tudatos lépésekkel megkönnyítsük a munkaerőpiacra való sikeres visszatérésünket.

A tudatos lépések alatt a következőeket kell érteni. Határozzuk meg, hogy hozzávetőlegesen mennyi ideig szeretnénk otthon maradni gyermekünkkel. A munkába történő visszatérés időpontjának meghatározása segít minket abban, hogy kontrolláljuk a jövőbeli terveinket. Amennyiben a régi munkahelyre történő visszatérést tervezzük, semmiképpen ne vágjunk el minden szálat munkáltatónkkal abban a pillanatban, hogy elmegyünk szülni. Nyilván nem ez az első szempont, amikor gyereket vállalunk, de a munkahellyel, régi kollégákkal történő akárcsak minimális kapcsolattartás is nagyban megkönnyítheti visszatérésünket a munkába (kapcsolati tőke megőrzése, naprakész információk).

Amennyiben nincs még megkezdett karrier, vagy nincs lehetőség a régi munkahelyre való visszatérésre, más szempontokat kell átgondolni. Például, hogy milyen jellegű munkát szeretnénk vállalni, hogyan tudjuk ezt időben összeegyeztetni a gyerekneveléssel. Terveinket realizálnunk kell, összevetve szakmai tapasztalatainkkal, illetve végzettségünkkel. Ha új képességeket akarunk megszerezni, tanulni szeretnénk még valamit, ne általában véve a tanulásról döntsünk, hanem arról, hogy mit fogunk tanulni. Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy „alibi” tanulásba kezdünk, ami végül haszontalan lesz hosszú távon. Tanulás esetén a tanulmány mindenképpen illeszkedjen az eddigi végzettségünkhöz, vagy szorosan kapcsolódjon konkrét jövőbeli munkavállalási terveinkhez.

Ha önbizalomhiányban szenvedünk, útmutatásra lenne szükségünk, felkereshetünk egy karrier, vagy munkaerő-piaci tanácsadót is, aki segíthet terveinket rendszerezni, munkaerő-piaci lehetőségeinket realizálni, illetve felkészülni a munkavállalásra.

Fotó:
Pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.