Menü

Kiváló kalciumforrás a szezámmag

Évtizedek óta élünk abban a hitben, hogy csontjaink erősítéséhez sok tejet kell innunk, valamint hogy a csontritkulás megelőzéséhez ajánlott bizonyos fajta joghurtokat, tejtermékeket fogyasztanunk. Sajnos a valóságban a legtöbb ember szervezete nem tudja hasznosítani a tejben lévő kalciumot – főleg, hogy a bolti tej a jelenlegi állapotában egész más szerkezeti felépítésű, mint a házi tej.

Amennyiben kiváló és jól hasznosítható kalciumforrást keresünk, úgy fedezzük fel magunknak újra a szezámmagot! 100 grammjában ugyanis kb. 740 mg kalcium található. Az apró, közkedvelt magok többféle felhasználási lehetőséggel bírnak. A vitaminforrás azonban nem minden módon biztosított: a legjobb, ha valamilyen formában megtörjük a szezámmagot.

Az általános használati mód szerint a szezámmagot pogácsák, sós sütemények tetejére, magvas kenyér alapanyagaként, vagy csirkemell ízesítéseként használjuk. Sajnálatos módon azonban ebben a formájában kevésbé tudjuk kinyerni a benne rejlő tápanyagkincseket. Így ugyanis a magot nem rágjuk meg igazán, kis mérete révén általában egyben lenyeljük.

Ahhoz, hogy a valódi tápanyagtartalomhoz hozzájussunk, meg kell rágni a magokat, vagy kissé meg kell darálnunk azt fogyasztás előtt. Ráadásul sütés közben szintén veszít a tápanyagértékéből, így a legjobb, ha valamily módon nyersen esszük azt. Ajánlott a salátákhoz, ételek utólagos fűszerezéséhez, ízesítéséhez használni, miután durvára őröltük. Intenzívebb ízhatást pedig a fekete szezámmag felhasználásával érhetünk el, vagy akár keverhetjük is a fekete és fehér szezámmagot.

Rágcsálnivalónak sem utolsó a szezám: kiskanállal, magában fogyasztva is jó íze van, és ha türelmesen összerágjuk, akkor igazi vitaminbombához juthatunk a tévénézés közben. A csonterősítés mellett ugyanis a szemre és a bőrre is kedvező hatást gyakorol. 

Fotó
Pixabay.com

Különleges gyógyteák nyomában

A gyógyteák használata ma már mindennapos: vannak kevert és speciális keverékek is, de akár mi is állíthatunk össze kedvünkre valót!


Tudnivalók a zsírbontásról

Ég a zsír!” – szól a talán legismertebb fogyókúrás jelmondat, de ez ma már egyre inkább egy vicceskedő felkiáltás, a helytelen diéták paródiája.

Hatékony gyógymódok megfázás ellen

A megfázással bátran szembenézhetsz és felveheted vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Itt van pár szuper ötlet.

Receptek curryvel

A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.