Kiváló kalciumforrás a szezámmag
- Dátum: 2015.08.28., 08:10
- csont, csontritkulás, fűszer, kalcium, rágcsálnivaló, szezám, szezámmag, tápanyag, vitamin
Évtizedek óta élünk abban a hitben, hogy csontjaink erősítéséhez sok tejet kell innunk, valamint hogy a csontritkulás megelőzéséhez ajánlott bizonyos fajta joghurtokat, tejtermékeket fogyasztanunk. Sajnos a valóságban a legtöbb ember szervezete nem tudja hasznosítani a tejben lévő kalciumot – főleg, hogy a bolti tej a jelenlegi állapotában egész más szerkezeti felépítésű, mint a házi tej.
Amennyiben kiváló és jól hasznosítható kalciumforrást keresünk, úgy fedezzük fel magunknak újra a szezámmagot! 100 grammjában ugyanis kb. 740 mg kalcium található. Az apró, közkedvelt magok többféle felhasználási lehetőséggel bírnak. A vitaminforrás azonban nem minden módon biztosított: a legjobb, ha valamilyen formában megtörjük a szezámmagot.

Az általános használati mód szerint a szezámmagot pogácsák, sós sütemények tetejére, magvas kenyér alapanyagaként, vagy csirkemell ízesítéseként használjuk. Sajnálatos módon azonban ebben a formájában kevésbé tudjuk kinyerni a benne rejlő tápanyagkincseket. Így ugyanis a magot nem rágjuk meg igazán, kis mérete révén általában egyben lenyeljük.
Ahhoz, hogy a valódi tápanyagtartalomhoz hozzájussunk, meg kell rágni a magokat, vagy kissé meg kell darálnunk azt fogyasztás előtt. Ráadásul sütés közben szintén veszít a tápanyagértékéből, így a legjobb, ha valamily módon nyersen esszük azt. Ajánlott a salátákhoz, ételek utólagos fűszerezéséhez, ízesítéséhez használni, miután durvára őröltük. Intenzívebb ízhatást pedig a fekete szezámmag felhasználásával érhetünk el, vagy akár keverhetjük is a fekete és fehér szezámmagot.
Rágcsálnivalónak sem utolsó a szezám: kiskanállal, magában fogyasztva is jó íze van, és ha türelmesen összerágjuk, akkor igazi vitaminbombához juthatunk a tévénézés közben. A csonterősítés mellett ugyanis a szemre és a bőrre is kedvező hatást gyakorol.
Fotó
Pixabay.com
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Természetes gyógymódok elfertőződött sebre
Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.
Fájnak a vállaid? – ezt üzeni a lelked!
A vállaink fájdalma gyakori panasz, sokszor csak egy rossz tartás okozhatja, de mi van akkor, ha más áll a háttérben? A lelki gondok sok esetben a vállainkon landolnak.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában
A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.