Menü

Igazán kész vagy rá?

Sok hobbifutónál jön el az nap, amikor úgy dönt, magasabbra emeli a lécet. Verseny-, és rekordhajhászás – csak óvatosan velük.

A mozgásszegény életmód ellentéte a túledzettség, amely hasonlóan káros lehet egészségügyileg. A futás az utóbbi időszakban – szerencsére – hazánkban is egyre népszerűbb mozgásforma, a konditeremben és a szabadban is rengeteg szabadidős hobbifutóval találkozhatunk.

A különböző sportágakba belevágóknál alapprobléma a motiváció fenntartása, ugyanakkor figyelni kell arra, nehogy átessünk a ló másik oldalára. Több hasznos tanács is akad arra az esetre, ha az ember szeretne sportolni és választott mozgásformájában fejlődni, esetleg komolyabb próbákon, versenyeken megmérettetni magát. Készek vagyunk rá? Érdemes átgondolni.

Az első és legfontosabb a fokozatosság. Futóversenyre készülve érdemes heti 10 százalékot emelni a penzumon, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy-egy hosszabb viadal, mondjuk félmaraton, vagy maraton előtt hosszú hetekre/hónapokra van szükség a megfelelő állapot elérésére. Aki nem gondol a fokozatosságra és nem hagy elég időt a felkészülésre, könnyedén megjárhatja, akár súlyos sérülés is lehet a következmény. Elég csak arra gondolni, hogy a profik milyen alapossággal dolgoznak, az amatőrök pláne nem hagyhatják ezt figyelmen kívül.

Oda kell figyelni testünk jelzéseire is. Ha rendszeresen visszatérő fájdalmat érzünk, az azt mutatja, hogy valamin változtatnunk kell. Az is beszédes, ha edzés után napokig tartó fáradtságot tapasztalunk.

Aki nem elég felkészült, sérülést kockáztat, de az is bajban lehet, aki túledzi magát. További jó tanács: aki eddig csak 5-10 kilométert futott, az lehetőleg ne ugorjon bele azonnal egy maratonba.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?