Menü

Segítség, mozdulni sem bírok!

Akinek volt már idegbecsípődése, pontosan tudja, mennyire kellemetlen és fájdalmas sérülésről van szó. Ráadásul nem kell hozzá nagyobb baleset, elég egy rossz mozdulat, és már meg is történt a baj.

Akár egy reggeli ébredésnél is érezhetjük, hogy nem tudunk megmozdulni, görcsöl a nyakizmunk és rettenetes fájdalmat érzünk. Ilyen esetben nemcsak egy egyszerű elfekvésről van szó, bár az sem kellemes, de korántsem olyan fájdalmas, mint az izombecsípődés.

Ha ezeket a panaszokat észleljük, nagy valószínűséggel idegbecsípődésünk van, melyre hajlamosíthat egy sérv, vagy többek között a laza izomtónus. Az idegbecsípődés különböző súlyosságú lehet, okozhat végtaggyengeséget, zsibbadást, vagy akár bénulást is. Ezek a tünetek nagyon ijesztőek lehetnek elsőre, de alapvetően öngyógyítással javulnak. A becsípődés mértékétől is függ, de általában az első néhány óra kritikus, ilyenkor a következő tünetek jelentkezhetnek: korlátozott mozgás, izomfájdalom, izomgörcs, idegi fájdalom. Mivel a becsípődés igen fájdalmas tünetekkel jár, kezdetben erősebb fájdalomcsillapító szedését javasolják az orvosok. Megfelelő reumakenőcs alkalmazásával pedig helyileg enyhíthetjük a kellemetlen panaszokat, és az izom masszírozásával segítetjük a görcs oldódását.

Az idegbecsípődés kezelése általában nem igényel kórházi ellátást, ugyanakkor érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben a panaszok nem enyhülnek. Ha fájdalom elviselhetetlen mértékű, orvosi ellátás keretben izomlazító és erős fájdalomcsillapító injekcióval enyhíthetőek a tünetek.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.