Menü

A zenehallgatáson túl

A zenehallgatás az egészen fiataltól a legidősebb korig nyilvánvalóan remek, szórakoztató és általában egészséges időtöltés. Segít pihenni, feltöltődni, koncentrálni, vagy kikapcsolódni. Szerepe lehet nyugalmi időben, a sportban, a tanulásnál, autóvezetés közben, vagy akár a házimunka végzése alatt. Szinte bármilyen esetben, ráadásul bizonyosan mindenki megtalálja a saját kedvére valót.

A zenetanulás már másmilyen dolog, nemcsak szórakozás, munka is. Ugyanúgy pozitív hatással van a szervezetünkre, testünkre és lelkünkre, de másképp. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, mondhatjuk úgy, hogy eggyel magasabb szint, mint a zene puszta hallgatása.

Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a zenetanulás serkenti az agyműködést. Gyermekkorban segíti a kommunikáció kialakulását, fejlődését, s később is pozitívan hathat ránk. Például fejlesztheti a memóriát, de ami még érdekesebb, egyszerre tehet kreatívabbá és okosabbá. Kiderítették ugyanis, hogy zenetanulás hatására a jobb és bal agyféltekék közötti kommunikáció, kapcsolat intenzívebb lesz, ez pedig mindenképpen a javunkra válik. Ezek mellett nagyobb koncentrációs szint érhető el a segítségével és az érzelmi intelligencia is erősíthető.

A zenetanulást sosem késő elkezdeni, de aki fogékony korszakban (egészen fiatalon) kezd bele, az jó eséllyel egész életen át számolhat jótékony hatásaival.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

A válások 11 leggyakoribb oka

Amikor a várva várt és oly sokáig tervezett nagy napon kimondjuk a boldogító igent, még valóban komolyan gondoljuk a „holtomiglan-holtodiglan”-t és az „egészségben-betegségben”-t. De mi történik ezután? Miért felejtjük el mire vállalkoztunk?