Menü

HIV és AIDS: Mit kell tudni róluk?

A HIV-vírus (a humán immunhiányt okozó vírust 1983-ban különítették el, akkor még nem ezen a néven) ma is komoly próba elé állítja az orvostudományt és az emberiséget, a fertőzés csökkentése iszonyatos, globális munkát igényel.

Ebben a helyzetben sajnos rengetegen vannak, akiknek fogalmuk sincs a betegségről, illetve olyanok, akik ismerete erősen hiányos a témában. Ez pedig csökkenti a visszaszorításra szánt óriási erőfeszítések hatékonyságát.

Nézzük a legalapvetőbb tudnivalókat! Az AIDS (magyarul: szerzett immunhiányos tünetegyüttes) nevű betegség kórokozója a HIV-vírus. A fertőzés szexuális úton, vagy fertőzött vérrel terjed. A HIV elleni harc legfontosabb bástyája a védekezés. A HIV bizonyos sejtek pusztításával legyengíti az immunrendszert, s ez a folyamat bizonyos idő után az AIDS betegség kialakulásához vezethet.

Az AIDS-beteget gyakorlatilag bármilyen fertőzés megtámadhatja és megfelelő védekező rendszer híján súlyos károkat is okozhat. Ekkor már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása, a betegség halálos.

A HIV-fertőzést lehet kezelni, azaz gyógyszeresen kordában tartani, ugyanakkor ez sokszor komoly mellékhatásokkal jár. Az utóbbi időszakban sokat fejlődött a tudomány, így a különböző medicinák hatékonysága is. Ma már teljes életet lehet élni fertőzöttként is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg közel 40 millió HIV-fertőzött van a világon, nagy részük Afrikában él.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.