Menü

A PET-palack mértéktelen méreteket ölt

Környezetvédelmi rovatunkban azzal foglalkozunk rendszeresen, hogy miként tudunk kevesebb hulladékot termelni, mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a rémes mértékeket öltő szemétmennyiséget? Ezúttal a PET-palackok kérdése kerül napirendre, ugyanis ez jelenti az egyik legnagyobb problémát.

Sajnos az emberek tájékozatlanok kis hazánkban, és mértéktelenül vásárolják az ásványvizeket, műanyag flakonos üdítőitalokat. Utóbbiak egészségtelenek, de a bolti ásványvizekről is bebizonyosodott, hogy kevés esetben bizonyultak egészségesebbnek a csapvíznél. De aki mégis ódzkodik a csapvíztől, az is találhat környezetbarát megoldást.

Miért van erre szükség? Kevesen tudják, de az újrahasznosítás egyáltalán nem oldja meg a PET-palackok problémáját. Hogy miért? Mert „a hulladék begyűjtése, szelektálása, kezelése, újragranulálása, kristályosítása és feldolgozóhoz történő visszajuttatása költségesebb, mint az elsődleges nyersanyagból készült termék előállítása” – írja a tudatosvásárló.hu weboldal. Mindez persze nem csak költségben, hanem környezetterhelésben is jelentkezik.

S hogy milyen mennyiségű hulladékról is beszélünk? Évente 10 millió tonna PET-palackot használunk el, ez pedig kb. négyszer körbeéri a Földet! Döbbenetes mennyiség, amit logikusan belegondolva nem lehet újrahasznosítással kezelni. Nem is valósul ez meg, a Magyarországon forgalomba kerülő évi másfél milliárd műanyag palack csupán 7-8%-át tudják újrahasznosítani. Nagyon szomorú adatok ezek, amikért a vásárlók egyenként felelősek! Óriási luxus minden ivásunkhoz műanyag palackot használni! Mit tehetünk, ha szeretnénk környezetbarátabb megoldást?

Például utazáshoz, otthonon kívüli programokhoz vigyünk magunkkal saját flakonban, termoszban innivalót, így nem kell úton-útfélen műanyag palackos italt vásárolnunk. Az otthoni vízfogyasztáshoz nagy kannákban hozhatunk vizet forrásokról, ivókutakról. Ilyen még a városokban is található, nem csak a természetben, legtöbb esetben kiváló minőségű, ingyenesen elérhető vízzel. Fedezzük fel a régi szokásokat is, amikor még felforralták otthon az ivóvíznek valót, valamint gyakran használták a falvakban, utak mentén található kék kutakat is. Megoldást lehet találni, bárhol is élünk, csupán egy kis tudatos igyekezet szükséges hozzá.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.