A PET-palack mértéktelen méreteket ölt
- Dátum: 2015.12.04., 12:17
- ásványvíz, hulladék, ivóvíz, környezetszennyezés, környezetvédelem, műanyag, műanyag flakon, PET-palack, pillepalack, szemét, újrahasznosítás, víz
Környezetvédelmi rovatunkban azzal foglalkozunk rendszeresen, hogy miként tudunk kevesebb hulladékot termelni, mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a rémes mértékeket öltő szemétmennyiséget? Ezúttal a PET-palackok kérdése kerül napirendre, ugyanis ez jelenti az egyik legnagyobb problémát.
Sajnos az emberek tájékozatlanok kis hazánkban, és mértéktelenül vásárolják az ásványvizeket, műanyag flakonos üdítőitalokat. Utóbbiak egészségtelenek, de a bolti ásványvizekről is bebizonyosodott, hogy kevés esetben bizonyultak egészségesebbnek a csapvíznél. De aki mégis ódzkodik a csapvíztől, az is találhat környezetbarát megoldást.
Miért van erre szükség? Kevesen tudják, de az újrahasznosítás egyáltalán nem oldja meg a PET-palackok problémáját. Hogy miért? Mert „a hulladék begyűjtése, szelektálása, kezelése, újragranulálása, kristályosítása és feldolgozóhoz történő visszajuttatása költségesebb, mint az elsődleges nyersanyagból készült termék előállítása” – írja a tudatosvásárló.hu weboldal. Mindez persze nem csak költségben, hanem környezetterhelésben is jelentkezik.

S hogy milyen mennyiségű hulladékról is beszélünk? Évente 10 millió tonna PET-palackot használunk el, ez pedig kb. négyszer körbeéri a Földet! Döbbenetes mennyiség, amit logikusan belegondolva nem lehet újrahasznosítással kezelni. Nem is valósul ez meg, a Magyarországon forgalomba kerülő évi másfél milliárd műanyag palack csupán 7-8%-át tudják újrahasznosítani. Nagyon szomorú adatok ezek, amikért a vásárlók egyenként felelősek! Óriási luxus minden ivásunkhoz műanyag palackot használni! Mit tehetünk, ha szeretnénk környezetbarátabb megoldást?
Például utazáshoz, otthonon kívüli programokhoz vigyünk magunkkal saját flakonban, termoszban innivalót, így nem kell úton-útfélen műanyag palackos italt vásárolnunk. Az otthoni vízfogyasztáshoz nagy kannákban hozhatunk vizet forrásokról, ivókutakról. Ilyen még a városokban is található, nem csak a természetben, legtöbb esetben kiváló minőségű, ingyenesen elérhető vízzel. Fedezzük fel a régi szokásokat is, amikor még felforralták otthon az ivóvíznek valót, valamint gyakran használták a falvakban, utak mentén található kék kutakat is. Megoldást lehet találni, bárhol is élünk, csupán egy kis tudatos igyekezet szükséges hozzá.
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben
Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.
Karácsonyi ajándékok az utolsó pillanatban – amikor az idő ellenünk dolgozik
Ismerős helyzet? December közepe van, az adventi naptár már majdnem üres, a város fényei ragyognak, de az ajándéklista még mindig hiányos. Az utolsó pillanatos karácsonyi ajándékvásárlás sokak számára stresszes.
Mi tesz minket egy munkahelyi közösség egyedi részévé?
A céges közösségek működését alapvetően az egyéni különbségek alakítják. Az igazi erőt az adja, amikor különböző szemléletek, energiák és háttérből hozott tapasztalatok állnak össze olyan hálózattá, amelyben mindenkinek megvan a helye. A kérdés mégis az, hogy mitől válunk valóban hasznossá és értékessé egy szakmai környezetben?