Menü

Edzem és többet eszem…?

Azok, akik nem sportoltak eddig, vagy nem mozogtak rendszeresen, nem biztos, hogy tisztában vannak vele, hogy változtatniuk kell-e a táplálkozásukon az edzéssel egyidejűleg, vagy sem, és ha igen, akkor milyen módon. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy elkezdenek többet enni, csak azért, mert már mozognak is mellette.

Nos, valóban érdemes átalakítani a táplálkozásunkat valamilyen szinten, ha edzésbe kezdünk, de ez közel sem ilyen egyszerű, hogy akkor már több étel kerülhet a tányérunkra. Aki szeretné megtudni, hogy mennyivel ehet többet, és a valóságban mennyi ételt mozog le, az kezdjen el ismerkedni a kalóriaszámolással. Lehetséges, hogy meg fog lepődni: egy hosszú, erőteljes séta a futógépen jó, ha eléget egy pohár joghurtnyi kalóriát.

Így a kezdő sportolónak nem is az étel mennyiségét kell növelnie, bár tudjuk, ennek a hírnek sokan nem örülnek. Inkább a táplálkozás minőségén érdemes javítani, hogy "bírjuk erővel" a sportolást. Például válasszuk meg egészséges arányban a fehérjék, szénhidrátok és zsírok arányát. Amint arról már írtunk ebben segít a Kalóriabázis nevű weboldal.

Ha ugyanis a fogyókúra miatt kevés szénhidrátot eszünk, akkor nem fogjuk jól bírni a mozgást. Persze nem csokitortára és cukorkára van szükség, hanem egészséges, magas rosttartalmú szénhidrát-forrásokra. A zsírokat szintén nem érdemes teljesen elhagyni, hiszen ez a nőknél akár a hormonrendszer megfelelő működését is akadályozhatja. A megfelelő mértékű fehérjebevitel pedig szintén nagyon fontos.

A mozgásba kezdők legtöbbjének tehát nem többet érdemes ennie, hanem okosabban. Persze akire épp az volt jellemző, hogy túl keveset evett, vagy a súlya alacsony volt, és így fogott a mozgásba, annak azonnal tömegelésre van szüksége. Mindehhez érdemes kikérni egy táplálkozási és mozgási tanácsadó véleményét, mert sok esetben nekik még nehezebb dolguk van, mint a fogyni vágyóknak.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?