Menü

A fehérjedús étkezés alternatív módjai

A fehérjedús táplálkozás előnyei vitathatatlanok: segítenek az egészséges testsúly megtartásában, a fittség-érzet megteremtésében. Viszont jóval több ételből nyerhetünk fehérjét, mint gondolnánk! Sokan nem találják az egyensúlyt, ugyanis a klasszikus nézőpont szerint csak a húsban és a tojásban, valamint a tejtermékekben van elegendő fehérje. Ezek közül is elsősorban a húst emelik ki, a hússal teli táplálkozásnak viszont megvannak a maga kockázatai, például a koleszterinszint emelkedése. Mit tehetünk akkor, ha szeretnénk fehérjedúsan, mégis mértéktartóan táplálkozni?

Keressünk fel másfajta fehérjeforrásokat is! Ugyanis óriási tévhit, hogy csak a húsban és az állati eredetű élelmiszerekben van elegendő fehérje, és más típusú ételekből ezekhez nem lehet hozzájutni. Akkor tesszük a legjobbat a szervezetünkkel, ha változatosan táplálkozunk, és a lehető legszélesebb skálán próbáljuk fehérjével feltölteni a testünk raktárait.

De milyen ételekben van még rengeteg fehérje a húsféléken, a tojáson, valamint a tejtermékeken kívül? Például a burgonya, dió, karfiol, kelbilmbó, kukorica, napraforgómag, uborka, paradicsom, sárgarépa, szezámmag, tök mind-mind rengeteg fehérjét és egyúttal esszenciális aminosavat tartalmaznak. A legjobb, ha nem csak főtt-sült formában fogyasztjuk a legtöbbjüket, hanem nyersen is. Például nem csak a kenyerekbe, péksüteményekbe érdemes napraforgó- és szezámmagot tenni, hanem szórhatunk belőle a nyers salátánkra is, kiváló ízt ad neki, és nagyon egészséges. A diót sem csak süteményekben, cukrozottan ajánlott fogyasztani, hanem önmagában rágcsálnivalóként, valamint aprítva bizonyos ételekhez adva.

Sok kísérlet bebizonyította már, hogy sokkal egészségesebb a nyers, mint a hőkezelt fehérjeforrás. Ezért ha szeretnénk gondoskodni a testünkről, és meg szeretnénk tartani, vagy megszerezni a jó közérzetünket, akkor nyers fehérjeforrásokról is gondoskodjunk a szervezetünk számára!

Szuper finom lekvárok

A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.

A bor egészségügyi hatásai

Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, és bizonyítottan hatásos elixír. Íme, néhány érdekesség arról, hogyan tud a bor hozzájárulni egészségünkhöz.

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Házilag a korpa ellen

A sok férfi és nő életét keseríti meg és teszi kényelmetlenné. A fejbőr hámlása mögött több minden is állhat, ami összefügg a kezelésével is.

Az arcápolás lépései

A megfelelő arctisztítás is hozzájárul az egészséges bőrhöz, a táplálkozás és a bőrápoló krémek használata mellett a tisztításra is érdemes odafigyelni.