Menü

Nem voltunk elhízott gyerekek - a facebook bizonyít

"A kövérség a családunkban genetikai eredetű. Nálunk senki sem volt vékony!" - hallhatjuk az egyik leggyakoribb kifogást a túlsúlyra. A facebook-on most futó kezdeményezés mégis az ellenkezőjét bizonyítja.

Aki tagja a leghíresebb közösségi oldalnak, a facebook-nak, az bizonyára már találkozott a most futó játékkal: öt napon keresztül tegyél fel magadról egy-egy 15 évnél régebbi fotót. Jönnek is sorra a gyerekkori képek, és ismerőseink olyan oldalával találkozhatunk, amivel eddig soha. Nyilván nem mindenkit ismertünk gyerekkorában, vagy ennyire régről, így egy korábbi világába kapunk izgalmas bepillantási lehetőséget. Igen ám, de ez a játék valami másról is árulkodik.

Arról, hogy a leggyakrabban használt kifogás, miszerint az elhízás genetikai eredetű, nem állja meg a helyét. Sokan nem tudják megkülönböztetni ugyanis a gének adta alkatot attól, hogy egy családban hosszú idő óta rossz evési mintázat alakult ki: bőségesen fogyasztanak egészségtelen ételeket, és ettől mindenki elhízik. A kettő viszont nem ugyanaz! A kettőt könnyedén meg lehet különböztetni ezekből a gyermekkori fényképekből.

A fotókon ugyanis látszik, hogy nagyon kevesen vannak azok, akik már gyermekkorban is komolyabbnak nevezhető túlsúllyal küzködtek. A legtöbben teljesen átlagos testalkatú gyermekek voltak, a kövérség pedig később alakult ki, amit akár már az öt fotóból is könnyen le lehet követni.

Mindez arról mesél nekünk, hogy ne álltassuk magunkat, és ne vitassuk el a felelősségünket az elhízás tekintetében. Sok mindent lehet a genetikára fogni, csakhogy a legtöbb esetben ez nem állja meg a helyét. Inkább nézzünk szembe önmagunkkal és a saját táplálkozási, mozgási szokásainkkal. Sőt, akár a családi mintázatokkal is. Ugyanis nagy az esélye annak, hogy a hiba nem a génszerkezetünkben van, hanem az életmódunkban.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?