Menü

Nem voltunk elhízott gyerekek - a facebook bizonyít

"A kövérség a családunkban genetikai eredetű. Nálunk senki sem volt vékony!" - hallhatjuk az egyik leggyakoribb kifogást a túlsúlyra. A facebook-on most futó kezdeményezés mégis az ellenkezőjét bizonyítja.

Aki tagja a leghíresebb közösségi oldalnak, a facebook-nak, az bizonyára már találkozott a most futó játékkal: öt napon keresztül tegyél fel magadról egy-egy 15 évnél régebbi fotót. Jönnek is sorra a gyerekkori képek, és ismerőseink olyan oldalával találkozhatunk, amivel eddig soha. Nyilván nem mindenkit ismertünk gyerekkorában, vagy ennyire régről, így egy korábbi világába kapunk izgalmas bepillantási lehetőséget. Igen ám, de ez a játék valami másról is árulkodik.

Arról, hogy a leggyakrabban használt kifogás, miszerint az elhízás genetikai eredetű, nem állja meg a helyét. Sokan nem tudják megkülönböztetni ugyanis a gének adta alkatot attól, hogy egy családban hosszú idő óta rossz evési mintázat alakult ki: bőségesen fogyasztanak egészségtelen ételeket, és ettől mindenki elhízik. A kettő viszont nem ugyanaz! A kettőt könnyedén meg lehet különböztetni ezekből a gyermekkori fényképekből.

A fotókon ugyanis látszik, hogy nagyon kevesen vannak azok, akik már gyermekkorban is komolyabbnak nevezhető túlsúllyal küzködtek. A legtöbben teljesen átlagos testalkatú gyermekek voltak, a kövérség pedig később alakult ki, amit akár már az öt fotóból is könnyen le lehet követni.

Mindez arról mesél nekünk, hogy ne álltassuk magunkat, és ne vitassuk el a felelősségünket az elhízás tekintetében. Sok mindent lehet a genetikára fogni, csakhogy a legtöbb esetben ez nem állja meg a helyét. Inkább nézzünk szembe önmagunkkal és a saját táplálkozási, mozgási szokásainkkal. Sőt, akár a családi mintázatokkal is. Ugyanis nagy az esélye annak, hogy a hiba nem a génszerkezetünkben van, hanem az életmódunkban.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.