Menü

Rend a lelke mindennek?

Még azok sem nagyon szeretik a rendetlenséget, akik egyébként hajlamosak arra, hogy hanyagolják a rendrakást. Azt gondolnánk, hogy a rend egyértelműen pozitívan hat viselkedésünkre, a rendetlenség pedig pont ellenkező befolyással van ránk.

Nyilván a kevésbé rendszerető emberek kevésbé hajlamosak arra, hogy rendet tegyenek maguk körül. A hatás viszont oda-vissza érvényes, a külső környezet hatással van ránk. Egy káosz közepén valószínűleg nehezebben rendezzük gondolatainkat, és a kikapcsolódást sem feltétlenül segíti, ha kupi van körülöttünk. Vagyis ha életünkben rendre vágyunk, ha lelkünk túl zavaros, érdemes először rendet tenni magunk körül, ugyanis a külső környezet elősegítheti a pozitív változást is.

De vajon a rendetlenség minden esetben elítélendő? És vajon a „rend a lelke mindennek” szabály minden esetben érvényes? Érdekes összefüggést állapítottak meg ezzel kapcsolatban a kutatók. Először is a rendezett környezet hajlamosít minket a szabálykövető viselkedésre. A rendetlen környezetben az emberek kevésbé viselkednek az elvártnak megfelelően, ugyanakkor a kísérletek szerint kreatívabbak. Vagyis a "zseni átlát a káoszon"?

Nos, nyilván arról van szó, hogy ha a környezetünkben rend uralkodik, ehhez igazítjuk viselkedésünket is, és megpróbálunk „rendesen” viselkedni. Azonban az elvárások köztudottan csökkentik a kreativitást, gátolják az ötletelést. Így lehet az, hogy a rendetlen környezetből jövők ugyan kevésbé viselkednek az elvártak szerint, de kreatívabb ötletekkel állnak elő egy megoldandó feladat esetén.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.