Menü

Egészséges nedűt ad a nyírfa

Tudták róla, hogy a nyírfát ebben az időszakban, a tavasz elején meg lehet csapolni, és így finom, ráadásul döbbenetesen egészséges italhoz juthatunk? A nyírfalevet már az ókorban is ismerték és használták, mára sajnos kikerült a köztudatból - hozzuk vissza újra!

A nyírfalé különlegességként néha boltokban is kapható, de a hatás ez esetben nem lehet ugyanaz, mert ez esetben nem friss és tiszta italról van szó. A nyírfanedű fontos tulajdonsága ugyanis, hogy csak frissen csapolva jó: a legkellemesebb aznap elfogyasztani, a második napra ugyanis már megromlik.

A csapolás úgy történhet, hogy a törzset egy vékony fúróval kell megfúrni 4-5 cm mélyen. A koratavaszi időszakban akár másfél liter italt is nyerhetünk így. Kiváló lehet tavaszi tisztítókúrák kiegészítőjeként is, fejenként fél litert nyugodtan elfogyaszthatunk belőle. Akár gyerekeknek is adható, hiszen teljesen átlátszó, vízszínű és állagú léről van szó, amely kicsit édeskésebb a víznél, igazán finom.

No de térjünk a lényegre: miért is akkora kincs a nyírfalé? Mert tele van ásványi anyagokkal, és hatását bárki gyorsan megérzi, aki fogyasztani kezdi. Megújítja, regenerálja a sejteket, antibakteriális hatással bír, és még sportolók körében is közkedvelt, hiszen gyorsan felszívódik, és oxigénnel látja el az izmokat. Tisztító hatása abból is látszik, hogy vesegyulladás esetén is alkalmazzák, sőt még az asztmás tüneteket is enyhíti.

Fontos megemlíteni, hogy a nyírfa megcsapolásával nem ártunk a fának, hiszen a törzs gyorsan regenerálódik, és a növekedésben sem gátoljuk.

Ha épp lemaradunk a nyírfaléről, ne keseredjünk el: a nyírfalevél jótékony hatásai még mindig rendelkezésünkre állhatnak később: gyógyteaként fogyaszthatjuk, amely hólyag- és vesetisztító, méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő előnyökkel bír.

Granola, az egészséges reggeli - receptekkel

A reggeli a legfontosabb étkezés, amivel megalapozzuk a nap további részét. Energiát ad és feltölt, nem mellesleg nagyon finom is lehet! Mindezeket tökéletesen megtestesítik a müzlik és a granola, amit házilag is könnyedén el lehet készíteni!

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

Három recept szilvával

Október közepére elérkezett az igazi ősz, ami egyet jelent a színpompában úszó természettel és a rengeteg ízletes őszi gyümölccsel. A következő három recept az őszi gyümölcsök királynőjének, a szilvának különböző felhasználásához kapcsolódnak.

Tökéletes nasik bármikor

Az olajos magvak, csonthéjasok olyan „szuperélelmiszerek”, melyeket nyugodt szívvel beilleszthetünk az egészséges étrendbe.