Menü

Bolygónk védelmében – a Föld Órája margójára

Most volt a Föld Órája. Ennek a kezdeményezésnek a leghasznosabb célja, hogy minél szélesebb körben felhívja az emberek figyelmét csodálatos bolygónk helyzetére. Nem az lenne a fontos, hogy egyetlen órára mindent lekapcsoljunk, hanem az általános szemléletváltás.

Az ilyen kezdeményezések önmagukban akár nehézségeket is okozhatnak, az erőművek pl. nehezen tudnak kezelni hirtelen nagyobb, de esetleges energia-kieséseket. Ettől függetlenül fontos adatot közvetít a Föld Órája, hogy kisebb odafigyeléssel mennyit spórolhatnánk. S hogy ez miért ilyen lényeges, és valóban akkora-e a probléma, mint amilyennek a környezetvédők beállítják? Sajnos igen.

Már minimum egy évtizede, ha nem régebb óta lehet olvasni környezetvédelmi szakértők tollából, hogy az utolsó percekben vagyunk, amikor még összefogással visszafordíthatjuk a negatív tendenciákat, amellyel a jelenlegi ütemben rohamosan tönkretesszük lakhelyünket, a Földet.

A profitra épülő kizsákmányoló folyamatok, a takarékoskodás és a tisztelet, valamint előrelátás hiánya, továbbá a kényelem valóban vészhelyzetbe sodorta bolygónkat. Noha sok minden a befolyásos vezetőkön és „pénzembereken” múlik, egyenként az emberektől is igen sok függ.

Ne csak egy órára kapcsoljuk le a villanyt, takarékoskodjunk az árammal, hanem általánosan gondoljuk át az életünket környezetvédelmi szempontból. Ez komplex szemléletváltást igényel, mégis, nem dughatjuk homokba a fejünket, ha szeretnénk, hogy még unokáink is élhessenek ugyanitt.

A Föld Órája alkalmából, de főként szemléletformálás és figyelemfelhívás céljából a Kör-Te Egyesület készített egy rövid, mindössze kétperces videót, ahol maga Földanya szól hozzánk. Érdemes megnézni:

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?