Menü

Fuss és adományozz!

Igen, lehetséges. Nem kell profi sportolónak lenni ahhoz, hogy a testmozgással hozzájáruljunk az arra rászorulók megsegítéséhez.

Szerencsére ma már hazánkban is egyre népszerűbb az adományozás. Ahogyan a sportolás is, és ha már így van, miért ne kapcsolnánk össze a kettőt?!

A „módszer” már évek óta terjed a különböző kisebb, vagy nagyobb sportrendezvények szervezői, résztvevői, illetve más szervezetek körében. Többféle módja van annak, hogy segítsünk. A legalapvetőbb és legegyszerűbb ezek közül az, ha a rendezők az esemény alkalmával mondjuk gyűjtést hirdetnek, az indulók és kilátogatók pedig élelmiszercsomagokat, illetve egyéb adományokat, hasznos dolgokat hoznak magukkal.

Persze akad más út is. Van olyan, aki önállóan próbálja felhívni valamely társadalmi problémára, vagy hátrányos helyzetű csoportra figyelmet, máskor ez szervezettebben, nagyobb csoportban, több embert megmozgatva megy.

Utóbbira szép példa a daganatos és krónikus betegségben szenvedő gyermekekkel foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány sportközössége, az úgynevezett élménykülönítmény. Ez úgy működik, hogy különböző amatőr sportolókat „foglalkozat”, s adományozni bárki tud az élménykülönítmény weblapján, a célokat kitűző személyek profilján keresztül.

Az amatőr sportolót így saját teljesítménye mellett a jótékonykodás is motiválja. A legtöbbször futókról, vagy kerékpározásról van szó, de természetesen bármilyen más sportág szóba jöhet.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?