Menü

Hogyan ápoljuk nyáron a lábunkat?

A meleg időszakban sokkal többet vagyunk mezítláb, vagy kevésbé zárt cipőben, így a lábaink sokkal inkább ki vannak téve a környezeti hatásoknak. Szandálban, papucsban, vagy vékonyabb cipőben zokni nélkül a sarok, talp bőre könnyen kirepedezik. No de mit tehetünk a jól ápolt lábakért?

Nem is gondolnánk, de ha puha, gondozott lábat szeretnénk, akkor a talpak ápolására legalább ugyanúgy érdemes időt fordítani, mint mondjuk az arcápolásra, méghozzá rendszeresen - lehetőleg minden nap. No nem kell megijedni, elég naponta egy pár perces művelet, valamint heti 1-2 alkalommal egy kis plusz odafigyelés.

Esténként fürdés, vagy lábmosás után kenjünk be a lábunkat olyan ápoló, puhító krémmel, amely direkt erre a célra való, a sarok bőre ugyanis különleges ápolást igényel. Kiváló erre például a Naturissimo csicsókás kéz-láb-körömápoló balzsam, amely természetes összetevőket tartalmaz, és már egy használat is jelentősen puhítja a talp bőrének állapotát. Használjuk naponta, kétnaponta! Léteznek olyan sarokbőr-reszelők, amiket száraz állapotban ajánlott használni, fürdés előtt ezzel is leszedhetjük a durva bőrt a sarkakról.

Fürdés közben a habkő használata ajánlott, akár minden tusolás alkalmával átradírozhatjuk vele a talpunkat. De készíthetünk direkt lábfürdőt is, amely kellemes lazító-relaxáló tevékenység, és akár olvasás, rejtvényfejtés közben is áztathatjuk lábainkat. Csavarjunk egy egész citromot a langyos, vagy meleg vízbe, amely segít puhítani a megrepedezett bőrt a sarkakon.

Nyáron sokan küzdenek vízhólyaggal, hiszen vastagabb zoknik híján könnyebben feltöri a cipő a lábunkat. Túrázáshoz, kiránduláshoz a lábujjak védelme érdekében praktikus lehet az ötujjas zokni viselése. Korábban sebgyógyításra, vágásokra már ajánlottuk a széles levelű útifüvet, amit érdemes használni ilyen esetben is: nagyon gyorsan gyógyítja a cipő által feltört lábat. Ragtapasz helyett is használhatjuk ujjak közé, talpra, sarokra a cipőbe, szandálba téve külsőleg is ható gyógynövényként, hiszen nem csak véd, hanem gyógyít is. Akár napokon át is használhatjuk, és bárhol megtaláljuk a természetben, vagy az udvaron.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.