Menü

A frontok az étvágyunkra is hatással vannak

Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy az étvágy általában nem egy azonosan stagnáló dolog, hanem időszakosan, vagy akár napról napra is változhat. Sokan szeretnék, ha étvágyuk alacsonyabb lenne, hiszen ebben látják a diéta, vagy az egészségesebb életmód kulcsát: a legegyszerűbb, ha nem is kívánunk többet enni, nem pedig az, ha erőltetnünk kell magunkra, hogy kisebb adagokat fogyasszunk. Emiatt érdekes dolog fejtegetni, hogy mitől kisebb és mitől nagyobb az étvágyunk.

Frontok és evés

Döbbenetes, de még a fronthatásoknak is komoly köze van ahhoz, hogy milyen az étvágyunk! "Ha jön a hűvösebb idő, az emberek éhesebbek, és többet vásárolnak. "Már megfigyeltük ezt az érdekességet, hogy hidegebb idő esetén nagyobb mennyiségű péksüteménnyel érdemes készülnünk, mert minden jóval hamarabb elfogy" - nyilatkozta egy pékárulánc vezetője. Bizony, nem csak télen igyekszik a szervezetünk "raktározni", és óvni a testünket a hideg ellen, hanem akár egy nyári hidegfrontra is magasabb étvággyal reagálhat a szervezetünk.

Minél többet eszel, annál éhesebb vagy

Van, aki számára logikus, a mások számára viszont fordítottan arányosnak tűnik az a felvetés, hogy annál éhesebbek vagyunk, minél többet eszünk, persze hosszú távon. Sajnos ez a tényező igaz, tekintve, hogy ilyenkor a gyomrunk kitágul, és egyre több és több ételre lesz szükség ahhoz, hogy elérkezzünk a jóllakottság érzéséhez. A jó hír az, hogy a gyomor "rugalmas szerv", és ahogy ki tudott tágulni, úgy össze is tud szűkülni. Emiatt lehet néhány nap nehezebb átmenet, de megéri kitartani! Utána már könnyebb lesz kevesebbet enni.

Az sem mindegy, hogy mit eszünk

Az étvágy szempontjából fontos tényező, hogy mit eszünk. Minél hízlalóbb dolgokat fogyasztunk, annál erősebb az étvágyunk, tehát már csak ezért sem éri meg egészségtelenül táplálkozni. Ennek oka, hogy a fehérlisztes, cukros ételek gyakorlatilag "üres kalóriák" - esszük, de mégsem lakunk jól vele, csak rövidke időre. Hirtelen azonban erősebb, sőt kínzóbb telítettségérzetet tudnak okozni. Ezzel ellentétben a rostos ételek nem ülik meg úgy a gyomrunkat, az emésztésünk könnyebbé, és gyorsabbá válik általuk, és a jóllakotság érzete hosszabban kitart. A vércukorszint emelkedése a másik magyarázat: az említett egészségtelen ételek hirtelen megemelik a vércukorszintet, majd hatalmas esés következik. Mindezzel ellentétesen a rostos ennivalók esetén ez a hullámzás sokkal kisebb amplitúdót ír le a vércukorszintben.

Elhanyagolhatatlan tényező: a lelkiállapot

Bizony ezt a szempontot nem szabad kifelejtetni a sorból, amikor az étvágy kérdésével foglalkozunk: a lelkiállapotunk jelentősen befolyásolja, hogy mennyire vagyunk éhesek. Típusonként változik, hogy kire milyen hatással van a jó- és rosszkedv. Míg az egyik ember akkor tud enni, ha jó a kedve, ha pedig szomorú, lehangolt, vagy stresszes, addig nincs étvágya, a másik típushoz tartozók ellenkezően reagálnak: nyugodt lelkiállapot esetén tudatosabban képesek szabályozni, hogy mennyit esznek, de a negatívnak ítélt érzelmekkel találkozva sokkal többet esznek. Hallhattuk már a "stresszevők" megfogalmazást, ők az utóbbi csoportba tartoznak. Így rövidebb megfigyelés után az étvágyunk visszajelzést adhat nekünk arról, hogyan is érezzük magunkat valójában.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?