A frontok az étvágyunkra is hatással vannak
- Dátum: 2016.07.06., 12:18
- étvágy, evés, front, fronthatás, gyomor, hideg, időjárás, lélek, lelkiállapot, rost, stressz
Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy az étvágy általában nem egy azonosan stagnáló dolog, hanem időszakosan, vagy akár napról napra is változhat. Sokan szeretnék, ha étvágyuk alacsonyabb lenne, hiszen ebben látják a diéta, vagy az egészségesebb életmód kulcsát: a legegyszerűbb, ha nem is kívánunk többet enni, nem pedig az, ha erőltetnünk kell magunkra, hogy kisebb adagokat fogyasszunk. Emiatt érdekes dolog fejtegetni, hogy mitől kisebb és mitől nagyobb az étvágyunk.
Frontok és evés
Döbbenetes, de még a fronthatásoknak is komoly köze van ahhoz, hogy milyen az étvágyunk! "Ha jön a hűvösebb idő, az emberek éhesebbek, és többet vásárolnak. "Már megfigyeltük ezt az érdekességet, hogy hidegebb idő esetén nagyobb mennyiségű péksüteménnyel érdemes készülnünk, mert minden jóval hamarabb elfogy" - nyilatkozta egy pékárulánc vezetője. Bizony, nem csak télen igyekszik a szervezetünk "raktározni", és óvni a testünket a hideg ellen, hanem akár egy nyári hidegfrontra is magasabb étvággyal reagálhat a szervezetünk.
Minél többet eszel, annál éhesebb vagy
Van, aki számára logikus, a mások számára viszont fordítottan arányosnak tűnik az a felvetés, hogy annál éhesebbek vagyunk, minél többet eszünk, persze hosszú távon. Sajnos ez a tényező igaz, tekintve, hogy ilyenkor a gyomrunk kitágul, és egyre több és több ételre lesz szükség ahhoz, hogy elérkezzünk a jóllakottság érzéséhez. A jó hír az, hogy a gyomor "rugalmas szerv", és ahogy ki tudott tágulni, úgy össze is tud szűkülni. Emiatt lehet néhány nap nehezebb átmenet, de megéri kitartani! Utána már könnyebb lesz kevesebbet enni.
Az sem mindegy, hogy mit eszünk
Az étvágy szempontjából fontos tényező, hogy mit eszünk. Minél hízlalóbb dolgokat fogyasztunk, annál erősebb az étvágyunk, tehát már csak ezért sem éri meg egészségtelenül táplálkozni. Ennek oka, hogy a fehérlisztes, cukros ételek gyakorlatilag "üres kalóriák" - esszük, de mégsem lakunk jól vele, csak rövidke időre. Hirtelen azonban erősebb, sőt kínzóbb telítettségérzetet tudnak okozni. Ezzel ellentétben a rostos ételek nem ülik meg úgy a gyomrunkat, az emésztésünk könnyebbé, és gyorsabbá válik általuk, és a jóllakotság érzete hosszabban kitart. A vércukorszint emelkedése a másik magyarázat: az említett egészségtelen ételek hirtelen megemelik a vércukorszintet, majd hatalmas esés következik. Mindezzel ellentétesen a rostos ennivalók esetén ez a hullámzás sokkal kisebb amplitúdót ír le a vércukorszintben.
Elhanyagolhatatlan tényező: a lelkiállapot
Bizony ezt a szempontot nem szabad kifelejtetni a sorból, amikor az étvágy kérdésével foglalkozunk: a lelkiállapotunk jelentősen befolyásolja, hogy mennyire vagyunk éhesek. Típusonként változik, hogy kire milyen hatással van a jó- és rosszkedv. Míg az egyik ember akkor tud enni, ha jó a kedve, ha pedig szomorú, lehangolt, vagy stresszes, addig nincs étvágya, a másik típushoz tartozók ellenkezően reagálnak: nyugodt lelkiállapot esetén tudatosabban képesek szabályozni, hogy mennyit esznek, de a negatívnak ítélt érzelmekkel találkozva sokkal többet esznek. Hallhattuk már a "stresszevők" megfogalmazást, ők az utóbbi csoportba tartoznak. Így rövidebb megfigyelés után az étvágyunk visszajelzést adhat nekünk arról, hogyan is érezzük magunkat valójában.
A munkavállalói felmondás okai
![](/data/image/150x200/2024/10/05/pexels-olly-927022.jpg)
A próbaidő alatti felmondásnak több indikátora is lehet, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítania a cégeknek annak érdekében, hogy akár félévnyi szinte felesleges munkától kímélhesse meg magát. Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben csak a munkavállalói oldalt vesszük figyelembe.
Egészséges nassolnivalók
![](/data/image/150x200/2024/10/05/pexels-dana-tentis-118658-1213710.jpg)
Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!
Rossz szokások, amik károsan hatnak az agyunkra
![](/data/image/150x200/2024/10/04/pexels-quang-nguyen-vinh-222549-2132186.jpg)
Ki ne szeretne minden nap friss és üde gondolkodással állni az életéhez, legyen az munka, magánélet, vagy bármi más. Íme pár tipp, miket érdemes elkerülni a nap folyamán.
Vállalkozni vagy alkalmazottnak lenni?
![](/data/image/150x200/2024/10/03/pexels-fauxels-3183183.jpg)
Vállalkozó vagy alkalmazott – Hogyan lehet biztos jövőképem? Gyakran halljuk, hogy jó lenne vállalkozni valamivel, és függetlennek lenni a főnöktől, vezetőktől. Valamint, hogy az üzletemberek jól keresnek. A valóságban azonban ez a kép sokkal árnyaltabb. De mi is az alapvető különbség a kettő között? Egyéni szinten mely választás lehet jobb?
Amit a kókuszvízről tudni érdemes
![](/data/image/150x200/2024/10/03/pexels-polina-tankilevitch-3735634.jpg)
A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.