A frontok az étvágyunkra is hatással vannak
- Dátum: 2016.07.06., 12:18
- étvágy, evés, front, fronthatás, gyomor, hideg, időjárás, lélek, lelkiállapot, rost, stressz
Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy az étvágy általában nem egy azonosan stagnáló dolog, hanem időszakosan, vagy akár napról napra is változhat. Sokan szeretnék, ha étvágyuk alacsonyabb lenne, hiszen ebben látják a diéta, vagy az egészségesebb életmód kulcsát: a legegyszerűbb, ha nem is kívánunk többet enni, nem pedig az, ha erőltetnünk kell magunkra, hogy kisebb adagokat fogyasszunk. Emiatt érdekes dolog fejtegetni, hogy mitől kisebb és mitől nagyobb az étvágyunk.
Frontok és evés
Döbbenetes, de még a fronthatásoknak is komoly köze van ahhoz, hogy milyen az étvágyunk! "Ha jön a hűvösebb idő, az emberek éhesebbek, és többet vásárolnak. "Már megfigyeltük ezt az érdekességet, hogy hidegebb idő esetén nagyobb mennyiségű péksüteménnyel érdemes készülnünk, mert minden jóval hamarabb elfogy" - nyilatkozta egy pékárulánc vezetője. Bizony, nem csak télen igyekszik a szervezetünk "raktározni", és óvni a testünket a hideg ellen, hanem akár egy nyári hidegfrontra is magasabb étvággyal reagálhat a szervezetünk.

Minél többet eszel, annál éhesebb vagy
Van, aki számára logikus, a mások számára viszont fordítottan arányosnak tűnik az a felvetés, hogy annál éhesebbek vagyunk, minél többet eszünk, persze hosszú távon. Sajnos ez a tényező igaz, tekintve, hogy ilyenkor a gyomrunk kitágul, és egyre több és több ételre lesz szükség ahhoz, hogy elérkezzünk a jóllakottság érzéséhez. A jó hír az, hogy a gyomor "rugalmas szerv", és ahogy ki tudott tágulni, úgy össze is tud szűkülni. Emiatt lehet néhány nap nehezebb átmenet, de megéri kitartani! Utána már könnyebb lesz kevesebbet enni.
Az sem mindegy, hogy mit eszünk
Az étvágy szempontjából fontos tényező, hogy mit eszünk. Minél hízlalóbb dolgokat fogyasztunk, annál erősebb az étvágyunk, tehát már csak ezért sem éri meg egészségtelenül táplálkozni. Ennek oka, hogy a fehérlisztes, cukros ételek gyakorlatilag "üres kalóriák" - esszük, de mégsem lakunk jól vele, csak rövidke időre. Hirtelen azonban erősebb, sőt kínzóbb telítettségérzetet tudnak okozni. Ezzel ellentétben a rostos ételek nem ülik meg úgy a gyomrunkat, az emésztésünk könnyebbé, és gyorsabbá válik általuk, és a jóllakotság érzete hosszabban kitart. A vércukorszint emelkedése a másik magyarázat: az említett egészségtelen ételek hirtelen megemelik a vércukorszintet, majd hatalmas esés következik. Mindezzel ellentétesen a rostos ennivalók esetén ez a hullámzás sokkal kisebb amplitúdót ír le a vércukorszintben.
Elhanyagolhatatlan tényező: a lelkiállapot
Bizony ezt a szempontot nem szabad kifelejtetni a sorból, amikor az étvágy kérdésével foglalkozunk: a lelkiállapotunk jelentősen befolyásolja, hogy mennyire vagyunk éhesek. Típusonként változik, hogy kire milyen hatással van a jó- és rosszkedv. Míg az egyik ember akkor tud enni, ha jó a kedve, ha pedig szomorú, lehangolt, vagy stresszes, addig nincs étvágya, a másik típushoz tartozók ellenkezően reagálnak: nyugodt lelkiállapot esetén tudatosabban képesek szabályozni, hogy mennyit esznek, de a negatívnak ítélt érzelmekkel találkozva sokkal többet esznek. Hallhattuk már a "stresszevők" megfogalmazást, ők az utóbbi csoportba tartoznak. Így rövidebb megfigyelés után az étvágyunk visszajelzést adhat nekünk arról, hogyan is érezzük magunkat valójában.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.