Gondozzuk okosan a szobanövényeinket!
Mindannyiunkkal előfordult már, hogy a rohanó hétköznapok során felocsúdva egyszer csak körbenéztünk a lakásban, és azt vettük észre, hogy a kedvenc növényeink levele lefelé konyul, vagy éppen már ki is múltak. Ilyenkor elgondolkodunk: miért történhetett? Hiszen mindig öntöztük. Igaz, nem olyan gyakran vagy nem éppen rendszeresen, de igyekeztünk. Ennek elkerüléséhez biztosítunk most néhány könnyen betartható, hasznos információt!
Hasznos tanácsok a szobanövények gondozásához:
- Egyiküknek sem jelent problémát, ha folyamatosan nyirkos a földje. Öntözés után rövidesen nézzünk rájuk megint, és ellenőrizzük, hogy a kaspóban vagy az alattuk lévő tálkában van-e felesleges víz! Ha van, öntsük ki! Azzal, hogy otthagyjuk, nem csúsztathatjuk el időben a következő öntözést, ugyanis a növények érzékelik, hogy a környezetükben túl sok víz van jelen, ezért az úgynevezett aquaporin csatornáikat bezárják. Ennek következtében nem tudnak több vizet felvenni, és kiszáradnak. Ugye mindenki látott már nagy árvíz vagy belvíz idején a víz közepén álló, kiszáradt fákat? A jelenség ugyanennek a mechanizmusnak köszönhető.
- A kaktuszféléket és a pozsgás növényeket célszerű homokba vagy kaktuszföldbe ültetni, ezek szimulálják a természetes környezetüket. Ez a fajta föld kevésbé tartja a nedvességet, így ha véletlenül túlöntözzük őket, a hatás kevésbé fog érvényesülni.
- Figyeljünk arra, hogy az orchideáinkat is speciális földbe ültessük! Gondozásuknak a legjobb módja, ha egy nagyobb kaspóba vizet öntünk, és ebbe állítjuk bele a cserepes növényt 10-20 percre.
- Figyeljünk az öntözés rendszerességére! A szobanövények általában heti 1-2 öntözést igényelnek, de ez időszakfüggő is. Azonban gondosan figyeljünk oda télen is, hiszen ez az időszak csalóka lehet. A fűtés miatt a levegő nagyon kiszáradhat, így a lakásban keringő levegő sokszor még szárazabb is lehet, mint egy átlagos nyári estén.
- Öntözéskor előnyös, ha állott vizet, például esővizet vagy az akvárium vizét használjuk. Ez utóbbiban már nincs klór, viszont tartalmaz némi szerves anyagot és oldott nitrátot, nitritet, ami tápanyagot biztosít a növényeknek.
- A tápoldatok alkalmazásának hatására rohamos fejlődést és növekedést láthatunk. Tavasztól őszig körülbelül kéthetente alkalmazzuk a tápoldatot a dobozon feltüntetett hígításban. A téli időszakban ne használjuk!
Fordítsunk több figyelmet szobanövényeinkre, és meglátjuk, úgy meg fogják hálálni, hogy nem győzünk majd csodálkozni szépségükben!
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.