Menü

Együnk zöldségeket egyszerűen, könnyedén!

Sokunk számára még felnőttként is gondot okoz a zöldségek rendszeres és tudatos fogyasztása, hiszen mennyivel csábítóbb egy illatos péksütemény, vagy egy szelet csokoládé. Nem kell elkészíteni, csak kifizetjük, kibontjuk és már miénk is a tiszta élvezet. A gyerekekről pedig még nem is szóltunk! Cikkünkben azonban bemutatunk néhány egyszerű tippet, amivel könnyebbé tehetjük a tudatos zöldségfogyasztást!

Általános tippek:

- Vásároljunk az évszaknak megfelelő friss zöldségeket! Olcsóbbak és valószínűleg ízletesebbek is.
- Vegyünk fagyasztott zöldségeket, ezeket könnyű gyorsan és egyszerűen elkészíteni!
- Váltogassuk a zöldségféléket!
-Próbáljuk ki a ropogós, nyers vagy párolt zöldségeket!

A legjobb tápérték érdekében:

- Válasszunk foszforban gazdag zöldségeket, például édesburgonyát, fehérbabot, paradicsomos termékeket, szójababot, spenótot, lencsét!
- A legtöbb ételt próbáljuk meg friss összetevőkből készíteni, ezzel csökkenthetjük a nátrium bevitelt. A legtöbb nátriumot az előrecsomagolt vagy feldolgozott ételekkel visszük be a szervezetünkbe.
- Vásároljunk olyan termékeket, amelyeken meg van jelölve, hogy csökkentett vagy alacsony nátrium-tartalmúak, illetve nem tartalmaznak hozzáadott sót.

Az ételek esetében:

- Tervezzük meg úgy az ebédeket, hogy a fő fogás a zöldség legyen, és azután találjunk ki valamit, amivel kiegészítjük!
- Próbáljuk ki, milyen salátát enni ebédre! A legjobb, ha kevés öntettel esszük.
- A vacsorák mindig tartalmazzanak egy kis zöld salátát!
- Daraboljunk zöldségeket a tésztára öntött szószba és a lasagnébe!
- Rendeljünk vega pizzát gombával, paprikával, hagymával!

Tegyük vonzóvá a zöldségeket!

- Sok zöldség jól néz ki egy kis mártással, szósszal, öntettel. Próbáljunk alacsony zsírtartalmú öntetet választani, és együnk mellé brokkolit, paprikát, zellerszárat, karfiolt!
- Színezzük ki a salátáinkat! A bébirépa, lilakáposzta, spenótlevelek mind segítségünkre vannak ebben. A szezonális zöldségek pedig a változatossághoz tesznek hozzá sokat.
- Díszítsük a tányérokat, tálakat zöldségszeletekkel!
- Tartsunk a hűtőben egy tálat a felaprított zöldségeknek!

Zöldségtippek gyerekeknek:

- Mutassunk jó példát gyermekeinknek, így például együnk zöldségeket a főételek mellé, és a nasink is foglaljon magában zöldséget!
- Hagyjuk, hogy ők döntsék el, milyen zöldségek kerüljenek a salátába!
- Életkoruktól függően segíthetnek bevásárolni
- Engedjük meg nekik, hogy a vásárlás során kiválasszanak egy új zöldséget, amit meg szeretnének kóstolni
- A gyerekek sokszor nem kedvelik, ha összekeverve kapják az ételeket, ezért próbáljuk meg a zöldségek tálalásánál, hogy külön-külön felaprózva adjuk nekik!

Biztonsági tippek:

- Mossuk meg a zöldségeket, mielőtt megesszük vagy elkészítjük őket! Tiszta, folyó víz alatt dörzsöljük át őket jó alaposan. Majd tiszta, száraz konyharuhával vagy papírtörlővel töröljük át.
- Tartsuk külön a zöldségeket a nyers húsoktól már a bevásárlás alatt is, de ugyanígy járjunk el az elkészítés és a tárolás során.

Forrás: choosemyplate.gov

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?

Szeptember avagy a vakáció vége

A szeptember kezdete hasonlóan ikonikus, mint az év első napja. Az ősz beköszöntével még akkor is felvesszük a „valóság fonalát”, ha az időjárás még mindig nyárias, a gyerekeknek elkezdődik az iskola, az emberek újult erővel térnek vissza a munkába, új kihívások és friss hobbik után néznek. Az iskolában hozzászoktunk ahhoz, hogy az ősz kezdetével indul el ismét a tanév, és ez az élmény annyira belénk ivódhat, hogy felnőttként is gondolhatunk a szeptemberre új kezdetként, egyfajta nem hivatalos évkezdésként, amit az iskolából viszünk magunkkal.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Hogyan lehetünk hatékonyak csapatban?

A hatékony csapatmunka előnyeit, jelentőségét, szabályait kutatva arra voltam kíváncsi, hogyan működik a csapatmunka, melyek a szabályai, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a munkavállalók közötti együttműködést? Erre kerestem meg a válaszokat!

Stresszkezelés hatékonyan

Teljesen igaza van azoknak, akik szerint a stressz lehet pozitív hatású is, lehet teljesítményfokozó, lehet egy egészséges mértékű izgalom, egy pozitív dopping.