Menü

Csakraétkezés: színekkel az egészségedért

A csakrák csak a mi kultúránkban hangzanak valamiféle hókuszpókusznak, míg a keleti tanok számára természetes, hogy léteznek a testünkben különböző energiaközpontok. A csakra az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központi magja, amely úgy a hindutantrizmus, mint a tantrikus buddhizmus alapvető fogalma. A hinduizmus szerint hét fő csakra létezik, az ezeken átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját. A hét pontot a szivárvány különböző színeivel jelölik. Érdekesség, hogy attól függően, hogy testünk mely részének van szüksége erősítésre, hol tapasztalunk diszfunkciót, aszerint érdemes a meghatározott színű ételeket fogyasztani. Ezzel ugyanis javítjuk az adott terület működését és energiaáramlását.Ezen túl még a meghatározott színű ruhák viselésével is segíthetjük a hatást. (A sokak által már ismert Bioptron lámpás színes fényterápia is erre épül.)

Gyökércsakra

A legalsó energiaközponthoz tartoznak az alaprendszerek és a szilárd testrészek, alul elhelyezkedő szervek: gerinc, fogak, köröm, végbél, prosztata, ide kapcsolódik a keringési rendszer, a vérképzés, a sejtműködés, valamint a mellékvesék. Ha ezt a területet szeretnénk jobb működésre bírni, akkor együnk sok piros gyümölcsöt és paradicsomot, retket.

Szakrális csakra

A második csakra a küldökünk és a nemi szerveink között helyezkedik el az alhasban, tehát az itt található szervek tartoznak hozzá: vesék, prosztata, petefészkek, valamint ide kapcsolódnak a különböző testfolyadékok is, mint a spermium, a vér, a vizelet. Sok narancs és mandarin fogyasztásával, sárgarépával, sütőtökkel, valamint a folyadékbevitel növélésével egészségesebbé tehetjük ezen szerveinket.

Köldökcsakra

A has középpontja, a szegycsont alatt a köldökig bezárólag elhelyezkedő szervek tartoznak hozzá. Felelős a gyomor, az emésztés, az epe, a máj, lép, hasnyálmirigy működéséért, továbbá az izmokért. A citrom, a citromos limonádé, a banán, paprika, a kukorica segítségünkre lehet, hogy jobb működésre sarkalljuk.

Szívcsakra

A mellkasban található szervek működését befolyásolja, mint szív, tüdő, és idetartozik a bőr, valamint a kezek. Zöld színű ételek lehetnek jó hatással az erősítésére: paraj, borsó, uborka, lime, sóska, medvehagyma, búzafűlé, cukkini, brokkoli ajánlott az ide tartozó szervek és területek energetizálásához.

Torokcsakra

A nyak és a váll területein elhelyezkedő területek kapcsolódnak hozzá, mint fülek, légcső, hörgők, nyelőcső, tarkó, nyelv, száj. Ajánlott ételei a kékszőlő (most éppen aktuális!), feketeribizli, szilva, olajbogyó, bab, cékla és padlizsán.

Homlokcsakra

Ide tartozik a fej, a kisagy, a szemek, valamint az orr. Ahhoz, hogy ezen szerveinket, valamint a mozgáskoordinációnkat javítsuk, érdemes kék és lila színű ételeket fogyasztani, de ezen túl sok napfényt, valamint elegendő D-vitamint juttatni a szervezetünkbe, az őszi-téli estéken pedig gondoskodni a megfelelő hangulatvilágításról.

Koronacsakra

A fejtetőn található csakrához tartozik az idegrendszer és a nagyagy, a koponyalemezek és a kutacs. Kapcsolódik hozzá a gondolkodásunk, gondolkodásmódunk, valamint a memóriánk. Hangulatingadozások, lehangoltság esetén különösen érdemes fokozni a működését különféle lila színű ételekkel, mint például a lilahagyma.

Nagyon fontos, hogy az ősi tudás szerint nem elegendő táplálkozással és színekkel fokozni a különböző csakrák működését. Ezek hozzásegíthetnek a változáshoz, a gyógyuláshoz, ahogy a különböző csakrákat máködésbe hozó jóga is például - viszont elsődleges az adott területekhez kapcsolódó érzelmek, gondolkodásmódok, lelki nehézségek és attitűdök felismerése és megváltoztatása. Noha a legtöbb nyugati orvos döbbenetes módon máig csak kuruzslásnak tartja, hogy a betegségek lelki eredetét kutassuk, a keleti doktorok többségének ez a földhözragadt szemlélet lenne elképzelhetetlen. Főleg annak fényében, hogy rengetek kutatás igazolta már: a betegségek legalább 70%-ának lelki eredetű oka van.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.