Csakraétkezés: színekkel az egészségedért
- Dátum: 2016.09.02., 10:24
- Bioptron lámpa, csakra, energetizálás, energiaközpont, gyümölcs, jóga, szervek, szervezet, színek, színes, szivárvány, zöldség
A csakrák csak a mi kultúránkban hangzanak valamiféle hókuszpókusznak, míg a keleti tanok számára természetes, hogy léteznek a testünkben különböző energiaközpontok. A csakra az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központi magja, amely úgy a hindutantrizmus, mint a tantrikus buddhizmus alapvető fogalma. A hinduizmus szerint hét fő csakra létezik, az ezeken átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját. A hét pontot a szivárvány különböző színeivel jelölik. Érdekesség, hogy attól függően, hogy testünk mely részének van szüksége erősítésre, hol tapasztalunk diszfunkciót, aszerint érdemes a meghatározott színű ételeket fogyasztani. Ezzel ugyanis javítjuk az adott terület működését és energiaáramlását.Ezen túl még a meghatározott színű ruhák viselésével is segíthetjük a hatást. (A sokak által már ismert Bioptron lámpás színes fényterápia is erre épül.)
Gyökércsakra
A legalsó energiaközponthoz tartoznak az alaprendszerek és a szilárd testrészek, alul elhelyezkedő szervek: gerinc, fogak, köröm, végbél, prosztata, ide kapcsolódik a keringési rendszer, a vérképzés, a sejtműködés, valamint a mellékvesék. Ha ezt a területet szeretnénk jobb működésre bírni, akkor együnk sok piros gyümölcsöt és paradicsomot, retket.

Szakrális csakra
A második csakra a küldökünk és a nemi szerveink között helyezkedik el az alhasban, tehát az itt található szervek tartoznak hozzá: vesék, prosztata, petefészkek, valamint ide kapcsolódnak a különböző testfolyadékok is, mint a spermium, a vér, a vizelet. Sok narancs és mandarin fogyasztásával, sárgarépával, sütőtökkel, valamint a folyadékbevitel növélésével egészségesebbé tehetjük ezen szerveinket.
Köldökcsakra
A has középpontja, a szegycsont alatt a köldökig bezárólag elhelyezkedő szervek tartoznak hozzá. Felelős a gyomor, az emésztés, az epe, a máj, lép, hasnyálmirigy működéséért, továbbá az izmokért. A citrom, a citromos limonádé, a banán, paprika, a kukorica segítségünkre lehet, hogy jobb működésre sarkalljuk.

Szívcsakra
A mellkasban található szervek működését befolyásolja, mint szív, tüdő, és idetartozik a bőr, valamint a kezek. Zöld színű ételek lehetnek jó hatással az erősítésére: paraj, borsó, uborka, lime, sóska, medvehagyma, búzafűlé, cukkini, brokkoli ajánlott az ide tartozó szervek és területek energetizálásához.
Torokcsakra
A nyak és a váll területein elhelyezkedő területek kapcsolódnak hozzá, mint fülek, légcső, hörgők, nyelőcső, tarkó, nyelv, száj. Ajánlott ételei a kékszőlő (most éppen aktuális!), feketeribizli, szilva, olajbogyó, bab, cékla és padlizsán.

Homlokcsakra
Ide tartozik a fej, a kisagy, a szemek, valamint az orr. Ahhoz, hogy ezen szerveinket, valamint a mozgáskoordinációnkat javítsuk, érdemes kék és lila színű ételeket fogyasztani, de ezen túl sok napfényt, valamint elegendő D-vitamint juttatni a szervezetünkbe, az őszi-téli estéken pedig gondoskodni a megfelelő hangulatvilágításról.
Koronacsakra
A fejtetőn található csakrához tartozik az idegrendszer és a nagyagy, a koponyalemezek és a kutacs. Kapcsolódik hozzá a gondolkodásunk, gondolkodásmódunk, valamint a memóriánk. Hangulatingadozások, lehangoltság esetén különösen érdemes fokozni a működését különféle lila színű ételekkel, mint például a lilahagyma.
Nagyon fontos, hogy az ősi tudás szerint nem elegendő táplálkozással és színekkel fokozni a különböző csakrák működését. Ezek hozzásegíthetnek a változáshoz, a gyógyuláshoz, ahogy a különböző csakrákat máködésbe hozó jóga is például - viszont elsődleges az adott területekhez kapcsolódó érzelmek, gondolkodásmódok, lelki nehézségek és attitűdök felismerése és megváltoztatása. Noha a legtöbb nyugati orvos döbbenetes módon máig csak kuruzslásnak tartja, hogy a betegségek lelki eredetét kutassuk, a keleti doktorok többségének ez a földhözragadt szemlélet lenne elképzelhetetlen. Főleg annak fényében, hogy rengetek kutatás igazolta már: a betegségek legalább 70%-ának lelki eredetű oka van.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.