Menü

A hercegnő-kultusz hatása

A Disney hercegnők napjainkra már kulturális ikonokká nőtték ki magukat. Egyesek aggodalmukat fejezték ki a témával kapcsolatban, miszerint ennek a kultúrának negatív hatása lehet a fiatal lányok testképére, hiszen a Disney mesékből ismert hercegnők mind karcsúak, csinosak, gyakran valószínűtlenül karcsú derékkal.

Egy tanulmány keretében a kutatók beszéltek szülőkkel és gyerekekkel is, hogy felbecsüljék, milyen hatásai lehetnek a hercegnő-kultusznak. A médiariportok ellenére a fiatal lányoknál nem alakult ki helytelen testkép, a fiúkat viszont befolyásolták a rámenős fiatal vezetők – ők ugyanis ezáltal magasabb önbecsüléssel rendelkeztek.

Jó ötlet lehet megmutatni lányainknak, hogy vannak alternatív modellek, és más dolgok is, ami iránt vágyakozhatnak – például, hogy orvosok, tudósok, mérnökök, pilóták vagy asztronauták legyenek.

A tanulmány szerint a hercegnő-kultusz semmilyen hatással nincs a lányok önmagunkról alkotott testképének nézetére. A folyamatnak egy hosszabb követése még érdekes lehet, talán káros hatást is felfedeznének, de ez még a jövő zenéje. Az bizonyos, hogy a TV-nek, a filmeknek és más médiának nagy befolyásoló szerepe van abban, hogy gyermekeink fejében milyen kép alakul ki önmagukról, ami a saját nemiségüket illeti, és ez főleg a fiatal lányok szempontjából fontos.

A tanulmányban egyébként 198 3 és 6,5 év közötti lány és fiú vett részt. A vizsgálatokat alapvető mérésekkel kezdték, például viselkedéstesztekkel; megnézték milyen hatása van annak, ha egy éven keresztül Disney hercegnő figurákkal játszottak, és ekkor újra letesztelték őket. A gyerekek tanárai és szülei biztosították a legtöbb információt, de a gyerekekkel külön játékpreferencia tesztet is végeztettek. A felnőttek kérdőíveket töltöttek ki: mennyi ideig nézi a gyermek a TV-t, ez milyen hatással lehet a nemi viselkedésére, a testképére és a szociális viselkedésére. A gyerekeknek játékokat adtak, amelyeket dobozokba kellet szétválogatniuk aszerint, hogy mennyire szeretnek velük játszani: nagyon, kevéssé, egyáltalán nem. A gyermekek önmagukról alkotott testképét is a szülők válaszai alapján értékelték. A szülőknek különböző állítások alapján kellett bejelölni, hogy szerintük mi jellemzi az ő kicsinyüket: „A gyermekem szereti a testét.” vagy „A gyermekem szeretne vékonyabb lenni.” vagy „A gyermekem gyakran beszél a súlyáról.” vagy a „A gyermekem szeretne jobban kinézni.” A szociális viselkedésüket is a szülők értékelték például az alapján, hogy a gyermekük mennyire segítőkész a barátaival szemben.

Eredmények:

- A vártak szerint a lányok többet játszottak a biztosított Disney hercegnő figurákkal.
- Az egy éves Disney hercegnő kultusznak való kitettség mindenképpen magasabb női nemi viselkedést eredményezett függetlenül attól, hogy a gyermek az egy éves periódus elején mennyire szeretett ilyen játékokkal játszani.
- Fiúk esetében a hercegnő-kultusznak való kitettség magasabb önbecsülést hozott, és ezek a fiúk még szociálisabbak lettek.
- A lányoknál szerencsére nem eredményezett káros hatást a testképüket tekintve.

Mik a következtetések?

Nincs semmi rossz abban, ha a lányok kifejezik a nőiességüket. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy később ne hagyják, hogy ez a hozzáállás korlátozza őket az élet nyújtotta lehetőségek terén. Sajnos a hercegnők számára biztosított álláslehetőségek a mai munkaerőpiacon eléggé korlátozottak, ezért annak érdekében, hogy lánykáink örökkön-örökké boldogan éljenek, fontos, hogy hangsúlyozzuk nekik, nőként is lehetőségek tárháza áll rendelkezésükre, hogy kifejezzék önmagukat a modern világban.

Forrás: www.nhs.uk

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.