Menü

Az is elég, ha csak sétálunk?

A gyaloglás, mint mozgásforma talán nem eredményez látványos és gyors változásokat, de több szempontból is fontos részét képezheti az egészséges életmódnak.

A rendszeres testmozgás és az egészséges életmód közötti összefüggést ma már senkinek sem kell megmagyarázni, de az sokakban ébreszhet kételyt, hogy vajon a séta is teljesértékű mozgásforma lehet-e. Nos, a szakemberek szerint igen. A gyaloglás javítja testtartásunkat, serkenti a vérkeringést, növeli a tüdő kapacitást, és segítségével fejleszthetjük erőnlétünket is. Vagyis joggal nevezhetjük egészsémegőrző mozgásformának, annál is inkább, mert hogy egyszerű és könnyen hozzáférhető mozgásról van szó. Jelentős túlsúly, mozgásszervi panaszok esetén, illetve idősebb korban nem könnyű megtalálni a rendszeres testmozgás módját, de a gyaloglás az ilyen esetkebn is jó megoldás lehet.

A sétálás szinte mindenki számára elérhető mozgás, lehet külön sportevékenység, de életmódszerűen is űzhetjük. Dönthetünk úgy, hogy igyekszünk kihasználni minden alkalmat mozgásra, és autózás helyett a legtöbb helyre gyalogosan megyünk, lift helyett lépcsőzünk és így tovább. De mint sportot is űzhetjük, fokozatosan növelve a távokat, és különböző felszerelést felhasználva. Ha sportszerűen végezzük, érdemes erre alkalmas sportcipőt beszereznünk, illetve használhatunk Nordic walking botokat, melyek segítik a megfelelő ritmus elérését, valamint a felsőtestet is átmozgatják.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.