Menü

Az okos eszközeink elbutítanak minket?

A különböző digitális eszközök használata sok szempontból kényelmesebbé teszi életünket, de ez vajon azt is jelenti, hogy kevésbé kell használni az agyunkat?

A digitális eszközök az elmúlt években radikálisan betörtek életünkbe, egyre több életterületünket uralják. Mindent „megjegyeznek” helyettünk: időpontokat, dátumokat, telefonszámokat. De vajon „okos” eszközök mellett már nincs szükség „okos” agyra?

Ma már nem kell, hogy memorizáljuk, mikor hol és kivel találkozunk, kinek mikor van a szülinapja, mert digitális eszközeink ezt megteszik helyettünk. Sőt mi több, nemcsak rögzítik ezeket az információkat, hanem figyelmeztetnek is az aktuálisan fontos eseményekre. Ez egyértelműen tehermentesíti agyunkat, de inkább pozitív értelemben. Ugyanis ahogyan a jelenséget nevezni szokás, a „digitális amnézia” nem azt jelenti, hogy nem kell használni az agyunkat, hanem azt hogy kevésbé van leterhelve, ami a szakemberek szerint kedvez a kreativitásnak.

Mert miközben számos dolgot elvégeznek már helyettünk a „gépek”, a mai ember jóval több információval néz szembe, ezért elkényelmesedésről biztosan nem beszélhetünk. Az biztos, hogy ez a jelenség megváltoztat minket, de az korántsem egyértelmű, hogy pozitív vagy negatív értelemben.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?