Menü

Az okos eszközeink elbutítanak minket?

A különböző digitális eszközök használata sok szempontból kényelmesebbé teszi életünket, de ez vajon azt is jelenti, hogy kevésbé kell használni az agyunkat?

A digitális eszközök az elmúlt években radikálisan betörtek életünkbe, egyre több életterületünket uralják. Mindent „megjegyeznek” helyettünk: időpontokat, dátumokat, telefonszámokat. De vajon „okos” eszközök mellett már nincs szükség „okos” agyra?

Ma már nem kell, hogy memorizáljuk, mikor hol és kivel találkozunk, kinek mikor van a szülinapja, mert digitális eszközeink ezt megteszik helyettünk. Sőt mi több, nemcsak rögzítik ezeket az információkat, hanem figyelmeztetnek is az aktuálisan fontos eseményekre. Ez egyértelműen tehermentesíti agyunkat, de inkább pozitív értelemben. Ugyanis ahogyan a jelenséget nevezni szokás, a „digitális amnézia” nem azt jelenti, hogy nem kell használni az agyunkat, hanem azt hogy kevésbé van leterhelve, ami a szakemberek szerint kedvez a kreativitásnak.

Mert miközben számos dolgot elvégeznek már helyettünk a „gépek”, a mai ember jóval több információval néz szembe, ezért elkényelmesedésről biztosan nem beszélhetünk. Az biztos, hogy ez a jelenség megváltoztat minket, de az korántsem egyértelmű, hogy pozitív vagy negatív értelemben.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.