Menü

Egészséges táplálkozás: csak örömmel megy

A magyar kultúra alapszokása az élvezettel teli étkezés. Nem véletlen, hogy ilyen magas az elhízottak aránya: szeretünk enni, de az egészséges megoldások még nem eléggé elterjedtek. Hazánkban mind egyéni, mind családi és baráti szinten tradícióvá, szertartássá váltak a közös evések. Miután ebben a szokásrendszerben a táplálkozáshoz örömteli érzeteket rendeltünk a tanulási folyamat során, nem lehet úgy áttérni az egészséges étkezésre, hogy abban nem találjuk meg az örömforrásainkat. Ideig-óráig működhet egy örömtelenebb megoldás, ha kellően célorientáltak vagyunk, de hosszú távon, vagy egy életen át biztosan nem!

Előbb, vagy utóbb megelégeljük ezt a helyzetet, és azt mondjuk: "inkább a boldogságot választom, mint hogy sanyargassam magam". Vannak persze kivételek, akik számára a jelentős fogyás olyan óriási életminőség-változással jár, hogy ez tartja őket az egészséges étkezés útján. Ez a ritkább eset... A többség számára a hétköznapokban nem ekkora a változás, ha a helyes életmódra térnek át. Így hát a motiváció is kisebb. Ezért kell megtalálni a saját örömforrásunkat az egészséges étkezésben, és felfedezni az életmódváltás kellemes oldalát!

Igen ám, de ez hogyan sikerülhet? A legfontosabb, hogy kezdő lépésként ne mondjunk le a szeretett ételekről, csupán alakítsuk át őket. Ugyanis még a palacsintákat, süteményeket, tésztákat is el lehet készíteni egészséges, rostdús és kevésbé hízlaló változatban. Ha rögtön salátán akarunk élni, akkor egész egyszerűen túl nagy szintugrást követünk el: ez olyan, mintha egy első osztályt végzett gyereket az új tanévben máris ötödikbe íratnánk. Ha rájövünk, hogy igenis létezik más alternatíva, és semmitől sem vagyunk megfosztva a változás útján, akkor valószínű, hogy kevésbé fog hiányozni az adott étel még akkor is, ha esetleg nem, vagy nem rendszeresen fogyasztjuk. Ismerjük ugye, hogy a tiltott gyümölcs édesebb... Kedvenc étkeink egészségessé alakítása során pedig van időnk és lehetőségünk, hogy megtanuljunk helyesen táplálkozni.

A gondolkodásunk, a hozzáállásunk szintén nagyon fontos. Amíg sajnáljuk magunkat, és azon siránkozunk, hogy mennyi dologról kell lemondanunk az egészségünk, a szépségünk érdekében, addig folyamatosan hiányérzetben leszünk. Ennek egyértelműen csak az lehet a vége, hogy mégis megszánjuk magunkat, s mondjuk egy kis csokoládéval vigasztalódunk. Ha viszont pozitív a hozzáállásunk, az mindent megváltoztat! Milyen gondolatokkal segíthetjük magunkat?

- Megdicsérjük önmagunkat, amiért jó útra léptünk, és tettünk valamit a változás érdekében
- Írjuk össze, hogy mit szeretnénk elérni, és ragasszuk a cél-cetliket a konyhaszekrényre, a hűtőre, vagy a lakás valamely központi helyére!
- Tudatosítsuk magunkkal, hogy az egészséges ételekre való váltás a saját döntésünk volt, méghozzá egy olyan döntés, amit az önmagunk szeretete vezérelt. (Ehhez persze fontos, hogy ne csak külső ráhatásra kezdjődjön a változás, hanem bennünk is elinduljon valami.)
- Jutalmazzuk meg magunkat az elért eredményeinkért, persze ne valami egészségtelen finomsággal! Inkább élményekkel, új öltözékkel, egy jó könyvvel vagy filmmel, kellemes programmal.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!