Menü

Út egy új karrier felé

Ma egy életpályamodell többnyire nem egy karrierből áll, hanem egyre inkább fontos a váltás, változtatni tudás és ehhez kapcsolódóan a szakmai újrakezdés kihívása is megjelenik. Ez már csak azért is így van, mert az emberek ma már úgy szocializálódnak, hogy a saját vágyak, tervek, célok nagyon fontosak, és ha valamit nem szeretünk csinálni, akkor igenis tovább kell lépni. És persze ma már munkáltatói oldalról sincsenek úgynevezett „bebetonozott” állások, vagyis a munkahelyváltás abszolút gyakori, természetes jelenség lett.

Pontosan emiatt kell, vagy lenne fontos, hogy mindenkinek legyenek alternatív tervei, vagyis bejön a „több lábon állás” fogalma. Amit nem csak úgy kell érteni, hogy egzisztenciális szempontból bebiztosítjuk magunkat, hanem úgyis, hogy ahogyan haladunk előre a karrierünkben, és tapasztalataink alapján önismeretben is előrébb jutunk, el kezdhetünk az aktuális foglalkozásunktól eltérő területek felé is nyitni.

Ha egy adott területen kiégünk, vagy egyszerűen úgy érezzük, nem a mi utunk és váltani szeretnénk, könnyebb dolgunk van, ha már korábban elkezdtünk „építkezni” (tanulni, tapasztalatot szerezni, kipróbálni, tájékozódni) egy másik irányba.

De adódhat úgy is, hogy kényszerből kell újrakezdenünk. A nehézség abban rejlik, hogy a komfortzónából kilépve újból kell építkeznünk, ami nem megy egyik napról a másikra, a szakértők szerint 1-2 évbe is beletelik, mire egy karrierváltás megvalósul, és ki is forrja magát.

Ha nincs tartalék ötletünk, akkor az az első, hogy alkotunk egy víziót, azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnénk elérni, milyen lehetséges területek jöhetnek szóba az újrakezdés fókuszát illetően. Elkerülhetetlen, hogy őszintén szembenézve magunkkal felmérjük az erősségeinket, a gyengeségeinket, és erőforrásainkat. Hiba, ha túlpozícionáljuk magunkat arra vonatkozóan, hogy esetleg gyors sikert várunk, de nyilván az alacsony önbizalom sem segíti az újrakezdést. Az önvizsgálatot követően jöhet az iránykijelölés, vagyis a célok meghatározása (mikor lennénk elégedettek, hova akarunk eljutni).

A víziónk felállításakor engedjük el fantáziánkat, gondolkozzunk nagyban, de a mindennapokban kis feladatok, célok megvalósítása mentén érdemes haladni, amikor karriert építünk.

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?