Menü

Mitől fáj a torkunk és mit kezdjünk vele?

A torokfájás sajnos a mindennapok velejárója az őszi és téli időszakban. Érdemes többet megtudni róla.

Minél többet vagyunk zsúfolt, zárt helyen, és minél több emberrel érintkezünk, annál nagyobb eséllyel kapunk el valamilyen fertőzést, amelynek terjedését a csapadékos, hűvös idő is fokozhatja. A gyermekintézmények, úgymint bölcsődék, óvodák, iskolák, de a játszóházak „remek” terepei ilyenkor (is) a különböző baktériumoknak és vírusoknak. A gyermek könnyen elkapja, majd pedig ugyanilyen könnyen végig is fertőzi a családot.

A torokfájást vírusok, vagy baktériumok okozzák és igen kellemetlen tünetekkel járhatnak, a viszkető érzéstől egészen az elviselhetetlenül égetőig. Az egész torokfájás lehet egy komplett felső légúti fertőzés része, ilyenkor láz, orrfolyás, köhögés is nehezíti szegény beteg dolgát.

Az ember torokfájás esetén teljesen természetesen első nekifutásra igyekszik csökkenteni valahogyan a fájdalmat. Ha gyógyszerhez nyúlunk, számos fájdalomcsillapító áll rendelkezésünkre, amely valóban hatékony lehet, de elképzelhető, hogy elég a megnövelt folyadékbevitel (pl.: meleg citromos teával), a torokfertőtlenítő cukorka, tabletta, vagy spray, esetleg a pihenés, borogatás. A közérzet javulása már fél eredmény, de figyelni kell rá, hogy maradjunk a gyógyulás útján, azaz folyamatosan csökkenjen a gyulladás, elmúljon az összes tünet.

Ha makacs a fertőzés, antibiotikumkúra jöhet, és van olyan, hogy az sem segít. Ilyenkor elképzelhető, hogy mintát vesznek azért, hogy megállapítsák, mivel lehetne elpusztítani a kórokozót.

Mint más esetben, itt is sokkal tisztább és fájdalommentesebb dolog a megelőzés. Mindenki tudja, a megfelelő táplálkozás és a gyakori kézmosás a kulcs, ugyanakkor bármennyire nem esik jól a hidegben kimenni a szabadba és az bármennyire veszélyes is, ajánlatos azt mindennap megtenni.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!