Menü

Mit tegyünk télen a tányérunkra?

A hideg évszakban nagyobb fejtörést okoz, hogy miként táplálkozzunk egészségesen, hiszen szűkösebb a szezonális zöldségek és gyümölcsök kínálata, a megbetegedések viszont gyakoribbak. Milyen ételek fogyasztása javasolt ebben az időszakban?

A zöldségek közül fogyasszunk sok sárgarépát, póréhagymát, lila és vörös hagymát. Utóbbinak a teája is ajánlott, száraz köhögés kezelésére kiváló – a vörös hagyma száraz, külső héját használhatjuk erre a célra. Szintén javasolt még a káposzta, a csicsóka és a fokhagyma, a harmadik ezek közül egyúttal a megfázás kiváló kezelője.

Mivel ilyenkor kevésbé ízes, ráadásul drága is a zöldségfélék többsége, ételeinkhez ilyenkor fogyasszunk savanyúságokat. Ne csak a bolti termékekben gondolkodjunk, ajánlott ezeket házi forrásokból, például piacról beszerezni. Meg fogunk lepődni, hogy ezek mennyivel ízesebbek! Szintén fontos szempont, hogy javasolt a cukormentes termékeket választani, hiszen sok savanyúságnál használnak cukrot az eltevéskor, de ilyen rejtett formában sajnos igen sok szénhidrátot juttathatunk a szervezetünkbe.

Gyümölcsök közül főként az alma, valamint a citrusfélék választását ajánljuk télire. Utóbbit azért is, mert sokat tehetünk vele az immunrendszerünk erősítéséért. Ha tehetjük, válasszunk olyan citrustermékeket, amelyeknél feltüntetik, hogy a héjuk nem kezelt, s a citrom esetén akár felhasználható is. Szomorú tendencia, hogy sok helyen találkozunk a felhívással, hogy a héj nem fogyasztható.

Ezen túl figyeljünk oda a táplálkozásunk változatosságára: minél több almafajtát, citrust, savanyúságot, stb. próbáljunk ki és együnk, ne ragadjunk le csak a citromnál, vagy a savanyúkáposztánál és a piros almánál. Így fokozhatjuk a vitaminbevitelünket, és kevésbé érezzük majd egyhangúnak a téli táplálkozást.

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.