Menü

Egy rég elveszett királyság felfedezése Skóciában

Egyszer volt, hol nem volt, Nagy-Britanniában, nem sokkal a Nyugat-római Birodalom bukása után, a barbárok ellepték a területet, és a káosz eluralkodott. A királyságok felvirágzása nagyon gyorsan történt, mielőtt legyőzték vagy lerombolták őket. A nagy építészeti csodák az úgynevezett sötét középkorból azóta elvesztek, néhányat azonban nem is olyan régen megtaláltak közülük.

Egy új könyv („The Lost Dark Age Kingdom of Rheged”) arról mesél, hogyan bukkantak rá az archeológusok néhány Galloway-ben, Skóciában lévő, rég eltűnt erődítményre. A kutatók egy 2012-es kezdésű projekt keretében tartózkodtak a helyszínen, melynek célja a kora középkori emberek által a sziklákban hagyott karcolások, metszetek vizsgálata volt.

A terület feltárását követően a kutatók épületfát és kőből készült erősítéseket találtak, amelyek a talajon is áttörtek. További ásás után felfedezték, hogy a hely, amire ráleltek, egy kovácsműhely – amely aranyat és ezüstöt is használt – és még egy királyi csarnok is leselkedett a háttérben, pont a felszín alatt.

A feltárást vezető cég, melynek munkáját 60 önkéntes munkatárs is segítette, azt nyilatkozta, hogy a romok a 600-as évekből származhatnak. Vizsgálataik szerint teljesen egyértelmű, hogy a területet magas státusszal rendelkező személy, akár egy család birtokolhatta.

A kutatók még nem tudják biztosan megmondani, hogy a romok valóban a Rheged Brit Királyság romjai-e, de a helyzet ígéretesnek tűnik. Az eddigi bizonyítékok kielégítik a számlát, és ha az erődítményt helyreállították, nagy csodálatot válthat majd ki a látogatókból.

Forrás: www.iflscience.com

Figyelem, a kép illusztráció!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.