Menü

Nagyobb eséllyel híznak el az asztmás gyerekek?

A legújabb felmérések szerint 50%-kal nagyobb eséllyel híznak el azok az asztmás gyerekek, akiknél a diagnózis már legalább 10 éve fennáll.

A kutatók szerint a légzés nehezítettsége azt okozza, hogy az asztmás gyermekek kevesebbet mozognak. Egy 10 éves tanulmány során azonban az is kiderült, hogy 43%-kal csökken az esélyük az elhízásra, ha a légzéskönnyítő inhalátoraikat rendszeresen használják.

Sajnos nagyon sok asztma elleni szernek mellékhatása a súlygyarapodás, ötből egy 10 és 11 év közötti brit kisgyermek túlsúlyos, míg 11-ből egynek írnak fel inhalátort vagy más gyógyszert.

A tudósok azonban még nem biztosak a pontos ok-okozati viszonyban az asztma és az egészségtelen mértékű súlygyarapodás között. „Az asztma és az elhízás gyakran jelentkezik együtt gyermekeknél, de az még nem tiszta, hogy az asztmás gyermekek rendelkeznek magasabb kockázati tényezőkkel az elhízásra, vagy a túlsúlyos gyermekek hajlamosabbak az asztmára.” – nyilatkozta Dr. Zhanghua Chen, a kutatás vezetője.

Ha egy gyermek asztmás és mellette még túlsúlyos is, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála anyagcsere betegségek a későbbiekben, például II-es típusú cukorbetegség. Mindezen megállapítások igazolásához azonban még több kutatás szükséges, főleg ha a pontos okokat is meg szeretnék találni az asztma és az elhízás között.

Amit azonban addig is fontos megjegyeznünk, hogy észben tartsuk azt, hogy korai gyermekkori asztma diagnózis esetén azt megfelelően tudjuk kezelni, és ezáltal a tüneteket a minimális szintre tudjuk csökkenteni.

Forrás: www.telegraph.co.uk

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.