Menü

Felnőttként is lehet barátokra lelni

Legtöbben ismerjük a gyermekkori barátok értékét, és értékeljük azoknak az embereknek a társaságát, akik már kiskorunktól kezdve ismertek minket. Tudják honnan indultunk, és milyen volt a gyermekkori, fiatalos énünk, valamint hogy miken mentünk keresztül, akár egyénileg, akár a közös élményeket tekintve. Ez nem zárja ki azonban, hogy felnőtt korban is szükség lehet új barátokra lelni.

A költözés, vagy az érdeklődési körünk, szemléletmódunk változása igényt ébreszthet bennünk, hogy új társaságot (is) találjunk. Sokan azonban tartanak tőle, hogy ilyenkor már nehéz barátokat szerezni. Pedig ez szerencsére nem életkorfüggő...

Kifejezetten egészséges frissíteni a baráti társaságunkon, és új baráti kapcsolatokat kialakítani. Hiszen a barátság nem kizárólagos érzés és kapcsolat, mint a szerelem, gyakorlatilag bármennyi barátunk lehetne - már amennyire időnk engedi. Minden ember számára fontos, hogy új embereket megismerve új tükörképet kapjanak önmagukról. Hiszen ezzel a személyiségünk egy új oldalát fedezhetjük fel! Nincs két ember, akivel egyformán viselkedünk, akivel egyformán érezzük magunkat, s aki pontosan ugyanazt gondolja rólunk.

Sokan pontosan azért unnak rá a párkapcsolatukra, mert úgy érzik, a kapcsolat unalmas - ilyenkor elsősorban nem a társunkat unjuk meg, hanem önmagunkat az adott kapcsolaton belül. Úgy véljük, az adott kapcsolódás nem tud már újdonságot mutatni nekünk - magunkból. Ez a folyamat nem tudatos, de gyakran előfordul, hogy a hosszú kapcsolatból kiszállt friss szerelmesek olyasmiket mondanak, hogy "az új párom mellett olyan viccesnek érzem magam!" - vagy éppen szépnek, kedvesnek és még sorolhatnánk... Hiszen mindnyájunk jó és érdekes embernek szeretné érezni magát. Ahhoz, hogy személyiségünk új oldalait fedezhessük fel, az is kiváló módszer lehet, ha új barátokat szerzünk inkább.

Igen, felnőtt korban sincs ennek akadálya, és ilyenkor is bátran ismerkedhetünk barátilag, éppen úgy, mint amikor még fiatalabbak voltunk. Hogy hol? Számtalan lehetőséget lehetne felsorolni: például a munkahelyi kiküldetésen, egy partnercég kollégájával, a telekocsiban, egy rendezvényen, sportolás közben vagy akár az interneten is. Ma már a facebook nem csak a párkeresésre nyújt kiváló felületet, hanem az új potenciális barátok megtalálására is. Létrehozhatunk vagy csatlakozhatunk településünk vagy városrészünk facebook oldalára, vagy érdeklődési körünk szerint keresgélhetünk. Bátran legyünk kezdeményezőek, és írjunk üzenetet annak, aki barátilag szimpatikus a számunkra, s hívjuk el valamilyen közös időtöltésre!

Mit veszíthetünk...? Ez nem a párkeresés felülete, ahol annyira fájdalmas egy visszautasítás, hanem nyugodtan keresgélhetünk tovább, erős kritériumszűrő nélkül, szimpátia alapján.

Tippek stresszevés ellen

Ha úgy érezzük, elborít bennünket a harag, a kétségbeesés, a szorongás vagy a szomorúság, nagyon könnyű egy hatalmas tál süteménytől remélni a megkönnyebbülést.

Az igazi anya-lánya kapcsolat titka

Amíg gyerek a lány, addig is lehetnek benne kihívások, mint minden szülőségben, de felnőttként jó kapcsolatban maradni a lányunkkal/anyánkkal, igazi művészet.

Az érzelmi zsarolás árnyékában

Vannak egyértelmű helyzetek. Elütnek egy autóval, kirúgnak a munkahelyedről, megvernek vagy hozzád vágnak egy teljes étkészletet… Ezeket az élményeket könnyű észrevenni, és viszonylag egyszerű értelmezni is

Újra veszélyben vannak a világ nagy sporteseményei

A járvány ismét erőteljesen felütötte a fejét szerte a kontinensen, sőt a világon is. Számos sportoló fertőződik meg, és egységesen, vezetők, sportolók és szurkolók is azt mondják, radikálisan máshogy kellene a sporteseményeket megrendezni, mert hamarosan lehet, hogy a jelenlegi formának már semmi értelme nem lesz. Kézilabdában például nagyon döcögősen indul a nemzetközi és a hazai szezon.

Önerősítés felsőfokon

Az önsegítő technikák működési mechanizmusa nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Hatékonyabb gyakorlat lehet, ha leírjuk mindazon dolgokat, melyek fontosak, értékesek számunkra: pl. család, karrier – ez kevésbé függ az önbecsülésünktől.