Menü

Milyen védőoltás típusok léteznek?

Manapság számos tévhit él a védőoltásokkal kapcsolatban. Sokan félnek tőle, ellenzik, pedig tisztában sincsenek azzal, tulajdonképpen miről is beszélnek. Ebben a cikkben áttekintjük a vakcinák különböző típusait: hogyan épülnek fel, mit tartalmaznak.

Minden vakcina tartalmaz egy aktív komponenst (idegen anyagot, azaz antigént), ami kiváltja a szervezet védekező immunreakcióját. Ezen kívül további összetevők is lehetnek benne.

Tágabb értelemben a védőoltásokat élő, illetve inaktivált csoportokra osztják. A benne lévő antigén lehet legyengített vagy elölt, ez a betegséget okozó organizmust vagy annak egy darabját jelenti. A test az antigének specifikus alakjára válaszol.

Csoportosítás:

Élő, attenuált (legyengített) vakcinák

Rendszerint magát a betegséget okozó vírust vagy baktériumot tartalmazza. Ha valakinek beadják az oltást, a vírus vagy baktérium szaporodni kezd, és az egészséges emberi szervezetben kiváltja a védekező reakciót. Általában elég egy alkalommal beadni.

Akkor kell vigyázni a védőoltás beadásával, ha az adott személy immunrendszere legyengült állapotban van, pl. leukémiában szenved vagy HIV fertőzött. Ilyen esetekben ez a vakcinatípus betegséget okozhat.

Inaktivált vakcinák

Ebben az esetben a vírust vagy a baktériumot inaktiválják, mielőtt az a védőoltásba kerül. Ebben a védőoltásban nincs élő rész. A beadást követően sem kezd el szaporodni. Azért előnyös, mert legyengült immunrendszerű egyéneknek is beadható. Előfordulhat viszont, hogy a kialakuló védettség mértéke nem olyan magas, mint egészséges emberek esetében.

A védettséget rendszerint több alkalommal történő vakcinációval lehet elérni. Előfordulhat, hogy a védett állapot kialakulása után is szükség van időnként egy emlékeztető oltásra, ami növeli az immunrendszer által kialakított védettségi szintet.

Alegység vakcinák:

Toxoid vakcinák

Ez azt jelenti, hogy toxint termelő organizmus toxinját ölik el, és a vakcina az elölt toxint tartalmazza.

Poliszacharid vakcinák

A baktérium borító tok külső rétegéből vesznek el gyakorlatilag cukormolekulákat, ezt tartalmazza a védőoltás.

Konjugált vakcinák

Ebben az esetben a fentebb leírt poliszacharidot hozzákötik egy hordozófehérjéhez, és ez a kombináció található meg a vakcinában.

Rekombináns vakcinák

A betegséget okozó organizmus egyik génjének egy darabját – amiről tudják, hogy egy olyan fehérjét kódol, ami az emberi szervezetből immunválaszt vált ki – beleültetik egy másik sejt génjébe, például egy élesztősejtébe. Amikor az élesztősejt szaporodásba kezd, előállítja a kívánt fehérjét, és ezt tudják majd immunizációra használni.

Első olvasásra talán bonyolult tűnhet némelyik a fent leírt metodikák közül, de ezek már a gyakorlatba ültetett, megbízható stratégiák.

Forrás: innen

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.