Hasznos diétás trükkök tárháza
Ha korábban nem figyeltünk oda a táplálkozásunkra, akkor egy fogyókúra jelentős kihívás elé állíthat minket. Néhány egyszerű, mégis fontos ötlet segíthet minket a sikeres diéta (vagy még jobb, ha életmódváltás!) véghezvitelében, hiszen nem csak az a fontos, hogy mit eszünk... Hanem az is, hogy mikor és hogyan, valamint hogy miként trenírozzuk magunkat a nehézségek leküzdésére.

1. Amit Norbitól tanultunk
Bár sokan állítják, hogy Schorbert Norbi csillaga már leáldozóban van a diéták világában, egy dologban biztos, hogy fontosat és korszakalkotót hozott létre. Ez pedig az, hogy ráébresztett és megtanított minket, hogy miket együnk, s miket kevésbé, valamint hogy mit mikor fogyasszunk. Ha tehát képtelen vagy ellenállni a nagymama sütijének, akkor tegyél meg annyit, hogy elrakod másnap reggelre - legalábbis egy kis kóstolót belőle... A hízlaló ételeket csak nagyon módjával fogyasszuk, ezt mindannyian tudjuk - de ha már megtesszük, akkor a legbrutálisabbakat hagyjuk délelőttre, a mérsékelten bevállalhatóakat pedig délután 3 előtt együk lehetőség szerint.
2. A klasszikus "este 6 után"
Rengeteg helyről hallhatjuk, hogy jó alakjuknak a titka mindössze annyi, hogy nem étkeznek este 6 óra után. Nos, ez önmagában talán kevés a sikerhez, ha ezen időpontig chipsek, csokoládék és péksütemények széles palettáját vesszük magunkhoz. Az viszont bizonyos, hogy a nap végefelé már lassul az anyagcserénk, és sokat tehetünk magunkért, ha lefekvés előtt már nem eszünk, valamint ha ezen időponton előttre időzítjük a könnyű vacsoránkat. Bizony sokan így kimaradnak a nagy közös családi vacsorákból, a tévé előtti lakomákból, de valamit valamiért...
3. Felezd, harmadold... vagy egy negyed is elég?
Az elfogyasztott mennyiségeken bizony sok múlik! Itt az idő, hogy csökkentsd az adagokat! Rá fogsz jönni, hogy elég lesz egy szelettel kevesebb kenyér, és hogy a csokit megkóstolni is öröm, nem csak megenni az egész táblával. Mindemellett a zöldségek mennyiségét növelheted az étkezéseidben, s így egyúttal egészségesebb is leszel, másrészt megmarad az illúzió, csupán átcsoportosítottad, hogy mit fogyasztasz. Íme itt a lehetőség, hogy etesd a család azon tagjait, akikre viszont ráfér néhány pluszkiló - már ha van ilyen...
4. Törpevilág
Ha már az adagoknál tartunk, kiváló segítség ahhoz, hogy kevesebbet együnk, a kisebb tányér és pohár. Ha 1,5 dl tej van előttem 6 dl helyett, akkor azt osztom be, és két fél szelet kenyérrel pakolom tele a (jóval kisebb) tányéromat, nem pedig két hatalmas lepénnyel. Elő a kistányérokkal, kávéscsészékkel, süteményes villákkal és kiskanalakkal! :)
5. Így egyél sokszor keveset
Mindenhonnan halljuk, hogy sokszor együnk keveset... igen ám, de miként valósítsuk meg? Nos, ez a tipp fontosabb, mint gondolnánk. Az életmód-szakemberek közül többen állítják: kívülről nézve úgy tűnhet, hogy ők egész nap esznek. Merthogy akár egy barackot is két részletben fogyasztanak el - az egyik felét mondjuk tízkor, a másikat pedig egy óra múlva. Ugyanígy akár dupla ebédet, reggelit, vagy bármi mást esznek, s ez bizony nem dupla adagot jelent, hanem a normál, kicsi adagok különválasztását. Különösen azoknak ajánlott ezt kipróbálni, akik egész nap nassolnának valamit.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.