Menü

A nemesen egyszerű aszalás

A gyümölcsök nagyszerű tartósítási módjai a hagyományos házi befőzés és lekvárfőzés. Zöldségek is befőzhetők. Nekem ez túl macerás, és a lekvárban amúgy is túl sok a cukor. A fagyasztás nagyszerű, de jó ha tudjuk, hogy az efféle tárolás igen energiaigényes. Véleményem szerint a leginkább környezetbarát tartósítási mód az aszalás. Ehhez nem kell cukor(gyár), nem kell gáz és áram, elég hozzá a nyári és őszi napfény a kertben vagy az erkélyen.

Az internet szerencsére tele van ötletes és környezettudatos emberekkel és csoportokkal. Így aztán az "aszaló" vagy "aszaló házilag" kulcsszavakra azonnal igen elmés megoldásokat találhatunk - például aszaló készítése sörösdobozokból házilag. Áttekintve azt láttam, hogy egy-egy ilyen szerkezet elkészítése pofon egyszerű, csupán egy kis időt igényel. Az persze drága, de az aszalt gyümölcs és zöldség is az.

Az aszalt gyümölcsben és zöldségben amellett, hogy "környezetbarát" és finom, az a jó, hogy megmarad benne a legtöbb értékes aromaanyag (akár a fagyasztottban), ami a friss gyümölcsben van. Csak arra kell figyelni, hogy az aszalás (voltaképp szárítás) közvetlen napfénytől védett helyen és legfeljebb 55 °C-on történjen.

Az aszaló belsejében ideális esetben éppen ilyenek a körülmények, a meleg levegő pedig áramlik. Az aszalás továbbá házilag is rácson történik, így a zöldség-gyümölcs egyenletesen tud kiszáradni. Érdemes annak is utánanézni, ha valaki aszalásba vág bele, hogy egy-egy gyümölcs vagy zöldségfajtát milyen vékony szeletekre célszerű felvágni a legjobb eredmény érdekében.

Az aszalt és szárított termékek sokunknak túl szárazak lehetnek. Ezt orvosolandó, érdemes azokat fogyasztás előtt 10-15 percre beáztatni kevés (!), enyhén (!) cukros (gyümölcsök esetében) vagy enyhén sós (zöldségeknél, gombáknál) langyos vízbe.

Érdekes és hasznos tudni, hogy vékonyra szelt kész húsok is aszalhatók. Jó szórakozást!

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.