Menü

Az emberi lélek üzeneteinek megértése - Könyvajánló

Biológusként sokszor foglalkoztatott a gondolat, vajon hogyan lehet a fizikai tényeket összeegyeztetni, összevetni a lélek üzeneteivel. Vajon a kettő tényleg egymásból fakad? Tényleg minden fizikai tüneteinket lelki okok váltják ki?

Évekig őrlődtem e két világ között. Hol az egyiket, hol a másikat nem tudtam elfogadni. Mára szerencsére majdnem teljesen letisztázódott bennem: mit érzek még a magaménak és mi az, amit már nem tudok befogadni.

Több mint egy évvel ezelőtt olyan lelki mélypontra jutottam el, hogy beismertem magamnak: nem tudom egyedül megoldani a problémáimat, segítségre van szükségem. Így jutottam el valakihez, akivel azóta már barátságot kötöttem. Ő ajánlotta nekem Buda László - Mit üzen a lelked? című könyvét.

Talán sokaknak ismerős az érzés, amikor egy könyv hívogat, hogy olvasd el, de a kezedbe sem tudod venni, mert még nem állsz rá készen, hogy szembenézz azzal, amit találni fogsz benne. Tudod, hogy fájni fog.

Szerencsére ez az érzés leküzdhető, igaz, akaraterő bőven kell hozzá. Eddigi életem során ez volt a második alkalom, hogy félre tudtam tenni a fájdalomtól való félelmet, és a dolgok közepébe vágtam

Miért tetszett a könyv?

* Mert emészthető módon fogalmaz meg mindent, ami a lélekkel kapcsolatos. Akár egy hitetlenkedő kezébe is szívesen odaadnám.

* Mert összefüggésbe tudja hozni az orvostudományt a lélekkel, a holisztikus, spirituális gyógyítással. A könyv egy gyakorló pszichiáter tollából született, így azok is nyugodt szívvel és lélekkel engedhetik meg maguknak, hogy megismerjenek egy másik nézőpontot, akik eddig szigorúan ragaszkodtak a tudományosan alátámasztott tényekhez.

* Mert rávilágított arra, hogy nem, valóban nem szeretem magam, pedig ez a legfontosabb dolog az életben, mivel ezzel alapozunk meg mindent, ami körülvesz bennünket. Persze eddig is sejtettem, hogy vannak gondjaim saját magam elfogadásával, de a tantusz csak a könyv majdnem legvégén esett le a következő mondat olvasásakor: „A reggeli tisztálkodást tedd önszeretet-rituálévá, a zuhanyzástól a sminkelésig mindent tekinthetsz remek alkalomnak, hogy kifejezd a szeretetedet és a jóindulatodat önmagad felé.” Igen! Ez a biztos pillanat, amikor ha akarnám, sem tudnám letagadni magamnak, hogy reggelente – legyen az munkanap vagy hétvége – mindig igyekszem gyorsan túljutni a reggeli feladatokon: fogmosás, mosdás, fésülködés, sminkelés. Viszont most már nem fáj. Nem nehéz vele szembenéznem. Ezentúl tudatosan tudok rá figyelni.

* Mert meglepő, ám örömmel eltöltő párbeszédekhez vezetett a párommal:
- „Neked ezzel kellene foglalkoznod.”
- „Hogy érted?”
- „Ezt kellene kutatnod.” (Gondol itt a betegségek pszichoszomatikus okaira ő, aki sosem gondolkodott ilyesmin, sosem hitt benne. Már ez mekkora eredmény, hogy pusztán azzal, hogy néha beszélek neki ezekről, megfogant a fejében a gondolat!)

S valóban! Érdekelne ez a dolog. A kutatás, a kérdőívezés, az adatgyűjtés, elemzés, szervezés a lételemem. Látok benne potenciált. Elraktározom most magamban, s ha életemnek a következő szakaszába érek, erre fogok koncentrálni.

Mert nem fél megmutatni azt, hogy ő is ember. Sok tanácsadó könyvvel az a probléma, hogy a szakember csak „észosztó”. Hallgat, diagnosztizál, megmondja a folyamatok helyes sorrendjét. Nem hagy gondolkodni, nem akar megismerni. Ebben a könyvben viszont az író is elégedetlenkedik, bizonytalankodik. Senkit sem akar beskatulyázni. Arra építi módszerét, ami valóban működik, eredményt hoz. Példákat hoz a saját életéből, és ezek összessége teszi őt hitelessé.

Nem jelentenem ki, hogy minden üzenetét megértettem, amiről ír. Nem vagyok még olyan szinten sem önmagammal, és a témában sem vagyok annyira otthon. Egy-két fejezet nekem is emészthetetlen. Kell még hozzá idő, önmagammal való törődés, munka és a könyv újbóli elolvasása. Később.

Viszont ha ismét terapeutát kellene választanom, olyat választanék, amilyenről ő ír ebben a könyvben. Akkor eszembe szökik a gondolat: ahogy olvasom a leírását, rájövök, hogy pont olyan tanácsadóval hozott össze a sors, mint akit ő is bemutat a könyvében! A jellemzőit, a milyenségét pedig mindenki megtudhatod, ha elolvasod Buda László Mit üzen a lelked? című könyvét.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.