Menü

Szabadulj meg a fogcsikorgatástól!

Napjainkban sajnos egyre több fiatalt és már a gyermekeket is érinti a fogcsikorgatás mint betegség jelenléte. Az egyre nagyobb rájuk nehezedő nyomás, stressz, feszültség és az elvárások halmazának hatására rövid idő alatt is megjelenik a fogcsikorgatás.

Gyakran észre sem veszik, amíg valakivel egy szobában nem alszanak, vagy fel nem ébrednek saját fogaik csikorgásának zajára.

Másodéves egyetemista koromban hívta fel a figyelmemet az orvostanhallgató szobatársam, hogy reméli, tudok róla, hogy rettenetesen csikorgatom a fogaimat. Akkor elgondolkodtam: Szoktam érezni az állkapcsomon, hogy reggelre mintha elfáradna. Attól a naptól kezdve rendszeresen felébredtem a saját fogcsikorgatásomra.

Ha betegségként tekintünk erre a jelenségre, talán ez az egyik legfélreérthetetlenebb példa, amelynek során még a szkeptikusok is elhihetik, hogy a betegségek hátterében igenis lelki okok húzódhatnak meg.

Mi lehet a fogcsikorgatás lelki oka?

Szkeptikusoknak: Stressz!

Másoknak: Stressz, életmód, idegesség, belső feszültség, az elvárásoknak való töretlen megfelelni akarás, a tudatalattiban rejtőző problémák.

Amikor felfedeztem a problémámat, elkezdtem megoldások után kutatni, és rengeteg véleményt olvastam a különböző módszerekről. Természetesen a fizikai módszerekről, a tünetkezelésről. Annak ellenére, hogy a fogcsikorgatás egy az orvostudomány által is elismerten lelki okokkal rendelkező betegség, a legtöbb helyen mégis csak a tünetek kezeléséről lehet tájékozódni. Mintha az életnek kötelező módon mindig és kizárólag stresszel telinek kellene lennie.

Saját elhatározásomból tehát besétáltam egy testépítők boltjába, ahol vettem egy boxolóknak gyártott fogvédőt. Ez egy hőre lágyuló műanyag darab, amelyet az első alkalommal vízben felmelegítve a saját harapásunkra lehet alakítani. Gondolom, mondanom sem kell, hogy az olcsó „megoldás” mit sem segített, a fogvédő annyira nagy volt a kis női állkapcsomra, hogy egy pillanatig sem bírtam elviselni magamon.

Maradt tehát az orvosi megoldás, így a fogorvosom segítségével készítettem egy valódi, személyre szabott, drága, de igényes fogvédőt. Azt néhány hónapig használva, úgy éreztem, a tüneteim enyhültek, viszont a fogvédőt álmomban kiskutya módjára szétrágcsáltam, így már két lyuk van rajta.

Egy hétköznapi ember számára financiálisan nem egyszerű mindig új éjszakai fogvédőt csináltatnia, és akkor arról még nem is szóltunk, hogy nem hoz hosszú távú megoldást.

Sajnos szerény személyemnél is folyamatosan fennáll ez a probléma, így már csak azért használom a fogvédőt, hogy éjszaka mesterségesen viszonylag lazított állapotban tartsam az állkapcsomat, és a fogaim felülete ne sérüljön az állandó fizikai behatás hatására.

A megoldást viszont csak a lelki okok megszüntetése, a problémákhoz és a különféle helyzetekhez való hozzáállás megváltoztatása fogja meghozni. Ez rengeteg munkával, utánajárással jár, de jelen helyzetben úgy hiszem, valamiféle alternatív módszer fog segíteni, például a meditáció. Ezen felül pedig, amikor napközben észreveszem, hogy megint csikorgatom a fogaimat, az állkapcsomat tudatosan ellazított állapotban tartom úgy, hogy a két fogsorom között egy kisebb rés legyen.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?