Mit egyen az, akinek nullás a vércsoportja?
- Dátum: 2017.09.30., 23:09
- diéta, életmód, étrend, nulla negatív, nulla pozitív, nullás vércsoport, táplálkozás, vércsoport
Azt, hogy melyik vércsoporthoz tartozunk, a hétköznapi életben nem igazán érezzük fontosnak, kivéve ha vérátömlesztésre van szükségünk. Újabban van egy másik érv, mely szerint nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, melyik vércsoporthoz (A, AB, B, 0) tartozunk. Ez pedig a vércsoport szerinti étrend. A vércsoporton alapuló étrend arra törekszik, hogy jó egészségi állapotot érjen el, és csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát

Gyors tények az 0 pozitív és 0 negatív vértípushoz:
A kutatások kimutatták, hogy bizonyos vércsoportok bizonyos betegségek vagy állapotok kialakulásának kockázatát jelentik. Az 0 típusú vérrel rendelkezőknél magasabb a gyomorsavszint, mint más vértípusokénál, amelyek megkönnyítik a fehérjék és zsírok emésztését. A húsok és az állati eredetű ételek, mint például a halak és a baromfi, a 0 típusú vércsoportok listáján szerepelnek, számukra könnyebben emészthetőek.
Mi az 0 vércsoport?
- Vértípusú 0 RH pozitív.
- Vér 0 lehet pozitív (0 +) vagy negatív (0-).
- A vér számos fontos összetevőből áll, beleértve a plazmát, vörös és fehérvérsejteket és a vérlemezkéket.
Ezen kívül a vér antigéneket tartalmaz. Ezek az anyagok felkészítik a szervezet immunrendszert a betolakodók, például a baktériumok támadására. Az antigének ugyancsak támadhatnak olyan "idegen" vértípusokkal szemben, amelyek különböző antigénekkel rendelkeznek. A vértípusokat A, B, AB és 0 osztályba soroltuk, és a Rh faktor antigén jelenlétével vagy hiányával csoportosítjuk őket, Rh pozitív vagy Rh negatívként.
Például a 0+ vér nem rendelkezik A vagy B antitestekkel a sejtek felületén, de pozitív az Rh faktor jelenlétére. Ezzel szemben az 0- vér nem rendelkezik A vagy B antitestekkel vagy Rh faktorral. Emiatt az 0-vér típus egyetemes vörösvértest-donor típusúnak tekinthető.
Mi a lényege az eltérő étrendnek?
Különböző vércsoportok teszik az embereket többé-kevésbé hajlamosak bizonyos körülményekre. E tekintetben egyes vércsoportokat a hasnyálmirigyrák, a vérrögképződés és a szívroham gyakoribb incidenciájához kapcsoltak. Ennek egyik példájaként egyes kutatások azt mutatták, hogy az 0 típusú vérrel rendelkezők alacsonyabb kockázatot jelentenek a szívkoszorúér betegségeinek kialakulásában, de nagyobb a peptikus fekélyek kockázata.
Dr. D'Adamo szerint, amikor a vér bizonyos élelmiszerekkel érintkezik, kémiai reakció következik be, különösen egy lektin nevű fehérjével. Az élelmiszerekben található lektinek közvetlenül hatnak a vérre és az emésztőrendszerre. A fehérje a szervezetben lévő sejtekhez kötődik, ami együttes összeolvadáshoz és potenciálisan hormonális zavarokhoz vezet. Ez hatással van a testre, hasonló az idegen anyag jelenlétéhez.
Milyen ételeket kell fogyasztania az 0-vérű embereknek?
Állati fehérjék:
- marhahús
- bárány
- ürühús
- borjúhús
- vadhús
- tőkehal
- hering
- makréla
Gabonafélék:
- hajdina
- árpa
- rizs
- köles
Zöldségek:
- paradicsom
- articsóka
- cikória
- pitypang
- fokhagyma
- torma
- kelkáposzta
- hagyma
- petrezselyem
- paszternák
- piros paprikák
- édesburgonya
- tök
Gyümölcsök:
- szilva
- aszalt szilva
- füge
- grapefruit
- a legtöbb bogyós gyümölcs
Még mindig nem áll rendelkezésre minden kétséget kizáró tudományos eredmény a vércsoport-étrenddel kapcsolatban. Természetesen minden speciális diéta és étrendmódosítás során érdemes felkeresni orvosunkat, dietetikusunkat és kikérni a véleményüket. Fontos kiemelni, hogy a táplálkozás és a kialakuló betegségek között a legtöbb esetben nem tudunk közvetlenül ok-okozati összefüggést megállapítani, hiszen ez egy nagyon bonyolult rendszer.
Forrás: medicalnewstoday.com
Kompressziós zokni sportolóknak – teljesítmény, regeneráció és egészség egyben
A sportolók körében egyre népszerűbb a kompressziós zokni, amely már nemcsak az élsportban, hanem a hobbifutók és amatőr atléták körében is elterjedt. De vajon valóban csodaszert rejt a rugalmas szövet? Utánajártunk, mikor és hogyan érdemes viselni a kompressziós zoknit sportolás közben és után.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja
Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.