Mit egyen az, akinek nullás a vércsoportja?
- Dátum: 2017.09.30., 23:09
- diéta, életmód, étrend, nulla negatív, nulla pozitív, nullás vércsoport, táplálkozás, vércsoport
Azt, hogy melyik vércsoporthoz tartozunk, a hétköznapi életben nem igazán érezzük fontosnak, kivéve ha vérátömlesztésre van szükségünk. Újabban van egy másik érv, mely szerint nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, melyik vércsoporthoz (A, AB, B, 0) tartozunk. Ez pedig a vércsoport szerinti étrend. A vércsoporton alapuló étrend arra törekszik, hogy jó egészségi állapotot érjen el, és csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát

Gyors tények az 0 pozitív és 0 negatív vértípushoz:
A kutatások kimutatták, hogy bizonyos vércsoportok bizonyos betegségek vagy állapotok kialakulásának kockázatát jelentik. Az 0 típusú vérrel rendelkezőknél magasabb a gyomorsavszint, mint más vértípusokénál, amelyek megkönnyítik a fehérjék és zsírok emésztését. A húsok és az állati eredetű ételek, mint például a halak és a baromfi, a 0 típusú vércsoportok listáján szerepelnek, számukra könnyebben emészthetőek.
Mi az 0 vércsoport?
- Vértípusú 0 RH pozitív.
- Vér 0 lehet pozitív (0 +) vagy negatív (0-).
- A vér számos fontos összetevőből áll, beleértve a plazmát, vörös és fehérvérsejteket és a vérlemezkéket.
Ezen kívül a vér antigéneket tartalmaz. Ezek az anyagok felkészítik a szervezet immunrendszert a betolakodók, például a baktériumok támadására. Az antigének ugyancsak támadhatnak olyan "idegen" vértípusokkal szemben, amelyek különböző antigénekkel rendelkeznek. A vértípusokat A, B, AB és 0 osztályba soroltuk, és a Rh faktor antigén jelenlétével vagy hiányával csoportosítjuk őket, Rh pozitív vagy Rh negatívként.
Például a 0+ vér nem rendelkezik A vagy B antitestekkel a sejtek felületén, de pozitív az Rh faktor jelenlétére. Ezzel szemben az 0- vér nem rendelkezik A vagy B antitestekkel vagy Rh faktorral. Emiatt az 0-vér típus egyetemes vörösvértest-donor típusúnak tekinthető.
Mi a lényege az eltérő étrendnek?
Különböző vércsoportok teszik az embereket többé-kevésbé hajlamosak bizonyos körülményekre. E tekintetben egyes vércsoportokat a hasnyálmirigyrák, a vérrögképződés és a szívroham gyakoribb incidenciájához kapcsoltak. Ennek egyik példájaként egyes kutatások azt mutatták, hogy az 0 típusú vérrel rendelkezők alacsonyabb kockázatot jelentenek a szívkoszorúér betegségeinek kialakulásában, de nagyobb a peptikus fekélyek kockázata.
Dr. D'Adamo szerint, amikor a vér bizonyos élelmiszerekkel érintkezik, kémiai reakció következik be, különösen egy lektin nevű fehérjével. Az élelmiszerekben található lektinek közvetlenül hatnak a vérre és az emésztőrendszerre. A fehérje a szervezetben lévő sejtekhez kötődik, ami együttes összeolvadáshoz és potenciálisan hormonális zavarokhoz vezet. Ez hatással van a testre, hasonló az idegen anyag jelenlétéhez.
Milyen ételeket kell fogyasztania az 0-vérű embereknek?
Állati fehérjék:
- marhahús
- bárány
- ürühús
- borjúhús
- vadhús
- tőkehal
- hering
- makréla
Gabonafélék:
- hajdina
- árpa
- rizs
- köles
Zöldségek:
- paradicsom
- articsóka
- cikória
- pitypang
- fokhagyma
- torma
- kelkáposzta
- hagyma
- petrezselyem
- paszternák
- piros paprikák
- édesburgonya
- tök
Gyümölcsök:
- szilva
- aszalt szilva
- füge
- grapefruit
- a legtöbb bogyós gyümölcs
Még mindig nem áll rendelkezésre minden kétséget kizáró tudományos eredmény a vércsoport-étrenddel kapcsolatban. Természetesen minden speciális diéta és étrendmódosítás során érdemes felkeresni orvosunkat, dietetikusunkat és kikérni a véleményüket. Fontos kiemelni, hogy a táplálkozás és a kialakuló betegségek között a legtöbb esetben nem tudunk közvetlenül ok-okozati összefüggést megállapítani, hiszen ez egy nagyon bonyolult rendszer.
Forrás: medicalnewstoday.com
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.