Menü

Legyél te is otthoni környezetvédő!

Közismert tény kivéve Trump elnöknél, hogy Földünk bajban van, mondhatni a huszonötödik órában. Ha felelősen gondolkodunk, és szeretnénk, hogy "gyermekeink, unokáink is lássák", ahhoz szükséges lépéseket tennünk - pontosabban szakkifejezéssel élve csökkentenünk az ökológiai lábnyomunkat. Rajtunk is múlik, mindannyiunkon - de legtöbben nem tudjuk, mivel is segíthetnénk. Azt hisszük, elegendő, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot. De ez sajnos tévedés...

Cikksorozatunkban most kézzelfogható ötletekkel és információkkal próbálunk segíteni, hogy te is környezetvédő lehess a saját otthonodban - anélkül, hogy a csodára (vagy a politikusokra) várnál.

Kezdjük akkor máris ezzel, a (szelektív) hulladékgyűjtéssel. Belegondoltunk már, hogy mennyi energiafelhasználással jár legyártani például egy műanyag palackot, majd azt összeszedni műanyag hulladékként, szétválogatni, eljuttatni az újrahasznosítóhoz, és valamit abból újra előállítani? Sajnos nehéz úgy kihozni a folyamatot, hogy az valóban óvja a környezetet. Arról nem is beszélve, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékok töredékét tudják csak a valóságban újra felhasználni. Állítólag az újrahasznosítás mértéke 5% közötti. Ha ez a szám növekszik, növekedett azóta, az még mindig kevés. De mi a megoldás? Csökkentsük a saját felhasználást ezen a téren az alábbi módszerekkel:

- NE vegyünk műanyag palackos vizet! Aki szénsavas ásványvizet fogyaszt, az igyon cserélhető szódát, a többiek pedig csapvizet, forrásvizet, kútvizet, tisztított vizet... Legyen egy műanyag vagy üvegflakonunk, amit megtöltve mindig viszünk magunkkal. Ha pedig otthon sok ásványvizet fogyasztottunk eddig, akkor érdeklődjünk szolgáltatóknál a cserélhető nagy palackok elérhetőségéről - olyan ez, mint amiket az irodaházakban és egészségügyi központokban láthatunk. Sokszor nem drágább, mint a bolti ásványvíz, de környezetbarátabb, ráadásul még cipelnünk sem kell a boltból az ásványvizet.

- Figyeljünk oda rá, hogy mennyi szemetet termelünk! A szeméttelepek olyan mértékben telítődnek, hogy azok kezelése komoly kihívást és szomorú jövőt tár elénk. Keressük az olyan termékeket, amik nem egyenként csomagoltak, például a lapka vagy a mackó sajt feleslegesen sok szemetet termel, de még rengeteg példát lehetne sorolni.

- Sokszor írtunk már róla: vigyünk magunkkal bevásárláskor zacskókat és szatyrokat, vagy bevásárlókosarat. Hamarosan mindenhol jelentősen megdrágulnak ezek a termékek, s ez jól is van így: nem jelent nagy erőfeszítést, ha ennyivel átgondoltabban megyük bevásárolni, és van nálunk néhány kis zacskó, meg összehajtható szatyor.

- Ha házon kívül étkezünk, akkor olyan étkezdét vagy éttermet válasszunk, ahol mosogatnak! Igaz, hogy ez is jár energiahasználattal, de mégis kevesebbel, mint az eldobható tányérok és evőeszközök használata.

- A műanyag flakonok kreatív otthoni felhasználására rengeteg ötletet, tippet találhatunk a neten: lefesthetjük, s így máris széleskörű kreatív megoldásokra alkalmazhatóak. Lehet belőle postaláda, ceruzatartó, palántázószett, virágcserép, stb.

A cikksorozat következő részeiben szó lesz még a papír valamint az alumíniumdobozokkal kapcsolatos környezetvédelemről, és sok más érdekességről, tarts velünk!

Neked is van ötleted, amit itt nem olvastál? Küldd el üzenetben a Hajráegészség facebook oldalán, és akár névvel, akár név nélkül megjelentetjük tippjeidet a sorozat következő részeiben!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.