Menü

Hogyan előzzük meg az őszi hajhullást?

Sokan megriadnak az ősszel gyakran jelentkező fokozott hajhullástól. Aggodalomra nincs ok, a hajhullás kismértékű fokozódása természetes folyamat. A tünetek általában pár hét alatt megszűnnek, azonban egy kis gondoskodással akár meg is előzhetjük.

A tévhittel ellentétben nem napi 50, hanem még 80-120 hajszál elvesztése sem számít kórósnak, de mivel lehetetlen számon tartani a kihulló szálakat, érdemes ügyelni az árulkodó jelekre, ha például túl sok haj marad a fésűben, kádban.

Az ősszel jelentkező hajhullás a nagyobb hőingadozás következménye. Bár napközben még sokszor jó az idő, de egyre hidegebbek az őszi reggelek és esték, amikor a fejbőr könnyen megfázhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, óvakodni kell a nagymértékű hőmérséklet-ingadozástól.

A legfontosabb, hogy hajmosás után lehetőleg azonnal szárítsuk meg a hajunkat. Mindenképpen használjunk hajszárítót, mert a haj ilyenkor nehezebben szárad a szabad levegőn, hiszen az őszi nap sugarai már nem elég erősek. Ügyeljünk az alapos szárításra, mert ránézésre, tapintásra úgy tűnhet, hogy a haj pillanatok alatt megszárad, valójában a fejbőr minden hajmosásnál felázik. A reggeli hidegben viseljünk könnyű őszi sapkát, vagy kendőt. A reggeli hajmosást pedig mellőzzük, mert könnyen megfázhat a fejbőr.

Hajerősítő őszi napfürdő és kímélő hajápolás

Az odafigyelésen túl ősszel rendkívül fontos a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás is. Igyunk sok folyadékot és fogyasszunk sok gyümölcsöt, töltsük fel a vitaminraktárakat. Napfürdőzzünk minél többet, mert a D vitamin sok jótékony hatása mellett serkenti a hajnövekedést is.

Ugyanilyen fontos, hogy kíméletesen ápoljuk a hajunkat. Hajmosáskor gyengéden masszírozzuk meg a fejbőrt, hogy minél kevésbé gubancolódjanak össze a hajszálak. Válasszunk a hajunk típusának megfelelő termékeket és alkalmazzuk a 3 lépéses hajápolást sampon, balzsam illetve pakolás használatával. Használjunk fésüléskönnyítő spray-t, ezzel is megkímélve a hajszálakat a rendszeres fésülés okozta mechanikai károsodásoktól.

Mindezek mellett érdemes a nyáron roncsolódott hajvégeket felfrissíteni egy hajvágással, illetve lehetőség szerint válasszunk kevésbé intenzív, természetesebb árnyalatú festést. Ez amellett, hogy pihenteti a hajat, a természetes bőrszínhez is illik majd.

Mikor kell aggódnunk?

Az intő jelekre ügyelni kell. Mivel a jelentős hajhullás gyakran csak tünet és nem maga a probléma, ezért nem kezelhető csak odafigyeléssel és otthoni hajápolással. A komolyabb okok hátterében állhat komplex vitaminhiány, különféle gyulladások, hormonális problémák, gombás fertőzések, autoimmun betegségek, de még a stressz is okozhat kórós hajhullást. Különféle gyógyszerek mellékhatásai szintén generálhatják a tüneteket, illetve gyakran hasonló problémákat okoznak az antidepresszánsok vagy a szteroidok. Ha nagyon erőteljes tüneteket tapasztalunk, ne kezdjünk el otthon kísérletezni. Hosszabb ideje fennálló, jelentősnek tűnő hajvesztés esetén feltétlen forduljunk bőrgyógyászhoz, endokrinológushoz.

A cikkben szereplő információkkal Lafferton Annamária segített, aki Magyarország első, elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrásza. Hatéves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál. Volt hajmodell, később 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászat néven. Ma már két szalonja működik Budapesten. Küldetése: magabiztossá tenni a nőket tökéletes frizurával. Honlapja: www.lafferton.hu.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.